invázió?

2019.09.17. 19:00

Nem engedték kikötni James Cook hajójának mását Új-Zélandon

A hajó útja része annak a rendezvénysorozatnak, amellyel októberben megemlékeznek az európai gyarmatosítók és a helyi őslakosok közt 250 évvel ezelőtt történtekről.

Forrás: AFP

Fotó: Saeed Khan

Nem engedték kikötni James Cook brit felfedező Endeavour nevű hajójának mását egy új-zélandi faluban.

„Cook egy barbár volt. A gyarmatosító terjeszkedés időszakának legtöbb emberéhez hasonlóan bárhová is ment, gyilkosság, emberrablás, erőszak kísérte útját” – mondta Anahera Herbert-Graves, a helyi ngati kahu törzs vezetője az új-zélandi rádiónak.

„Semmit nem fedezett fel itt, ellenezzük a Tuia 250 rendezvénysorozatot, amely olyan eufemizmusokat használ, mint a 'találkozások' azért, hogy elleplezze a tulajdonképpeni inváziót” – hangoztatta.

„Elismerjük, hogy a múltban Új-Zéland történelmének és James Cook kapitány érkezésének megörökítése és tanítása kiegyensúlyozatlan volt” – közölte Tamsin Evans, az évfordulós rendezvénysorozatot szervező új-zélandi kulturális miniszter helyettese. Evans szerint

a Tuia 250 program lehetőséget biztosít arra, hogy a szigetország történetét gazdagabban, erőteljesebben és őszintébben mutassák be.

„Szándékunkban áll, hogy kiegyensúlyozzuk az európaiakkal történt első találkozások történetét. Azt akarjuk, hogy a közösségek megosszák térségük eredeti történeteit, hangot adjanak a múlt ritkán hallott elbeszéléseinek” – tette hozzá.

Az Endeavour mása három hagyományos waka hourua maori hajó kíséretében tesz kéthónapos körutat Új-Zéland körül.

James Cook 1768-ban indult útnak az Endeavour fedélzetén, hogy III. György király parancsára megkeresse a korabeli feltevések szerint az északi félteke tömegét kiegyensúlyozó déli földet, a Terra Australist. Cook feltérképezte Új-Zélandot, és 1770. április 19-én első európaiként elérte Ausztrália keleti partjait. Hajója nyolc napig horgonyzott a mai Sydney közelében lévő öbölben. A part mellett észak felé tartva megfeneklettek a Nagy-korallzátonynál, a hetekig tartó javítás után a Jóreménység fokát megkerülve 1771 júliusában érkeztek haza Angliába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!