rejtély

2019.09.08. 18:55

Hatalmas angolna lehet a Loch Ness-i szörny

Erre utal a tóból vett vízminták átfogó DNS-elemzése, amelyet a kutatók nemrég mutattak be.

(FILES) In this file photo taken on June 11, 2018 Professor Neil Gemmell takes samples on his boat as he conducts research into the DNA present in the waters of Loch Ness in the Scottish Highlands, Scotland on June 11, 2018. - Is the Loch Ness monster a shark? A giant catfish? A sturgeon? No, it's a giant eel! Or at least it could be, according to a study published on Thursday. "There is a very significant amount of eel DNA," Professor Neil Gemmell, a geneticist at the University of Otago in New Zealand said after a year-long study of the lake. Tale of a giant creature lurking beneath the murky waves of Loch Ness in Scotland have been around for more than 1,500 years -- fueled by occasional sightings of "Nessie". But Gemmell said his study had found no evidence of a monster-like Jurassic-era reptile in what is Britain's largest body of fresh water. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andy Buchanan

„Nagyon nagy az angolna-DNS előfordulási aránya, de őshüllőszerű szörnyetegre, dinoszauruszra utaló nyomot nem találtak” – mondta Neil Gemmell, az új-zélandi Otago Egyetem kutatója.

„Az adatok nem szolgálnak információval az állat méretére vonatkozóan, de a DNS nagy mennyiségű előfordulása alapján nem zárható ki, hogy hatalmas angolnák élhetnek a legendák övezte tóban”

- mondta Gemmell.

A legnagyobb természetes nagy-britanniai víztározó különböző pontjairól 250 vízmintát vettek a kutatók. Az adatok átfogó képet adnak a tóban lévő életről a legkisebb baktériumoktól a legnagyobb állatokig.

A nemzetközi kutatócsoport 2018 júniusában vett mintákat az úgynevezett környezeti DNS-ből (eDNS), amely a tengeri élővilág, például a bálnák és cápák tanulmányozásának már bevett gyakorlata. Amikor egy élőlény mozog a környezetében, a bőrében, pikkelyében, tollában, szőrében, székletében vagy vizeletében lévő DNS apró töredékeit hagyja hátra. Ezt a DNS-t begyűjtik, szekvenálják, majd egybevetik a több százezernyi különböző organizmus ismert genetikai szekvenciáit tartalmazó adatbázissal. Gemmel kiemelte:

a tudósok már 1933-ban azt gyanították, hogy a tengeri szörny valójában egy angolna.

Búvárok „combnyi vastag” és akár négy métert is elérő angolnákról számoltak be. A szakértő ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek ellenére még soha senki nem fogott ki extrém méretű angolnát a Loch Nessből.

Több mint 1500 éve vélik úgy az emberek, hogy a skóciai tó sötét mélységében hatalmas szörny él.

A Nessie-ről szőtt elméletek nagyon változatosak:

egyesek a dinoszauruszok korának túlélőjének, mások fatörzsnek, halnak vagy egyszerűen különleges alakot formáló hullámoknak tartják az észlelések tárgyát.

Az állítólagos szörnyről szóló legkorábbi beszámoló Szent Kolumba szentté avatott bencés apáthoz, Írország és Skócia védőszentjéhez köthető, aki a 6. században Skóciába vitte a kereszténységet.

Legutóbb március 26-án jelentette egy amerikai pár, hogy látta a Loch Ness-i szörnyet.

Számtalan sikertelen kísérlet történt a szörny megtalálására, például

2003-ban a BBC kiterjedt tudományos kutatást indított 600 hanglokátorral és műholdakkal, melyek átkutatták a tó teljes területét.

Legutóbb három éve egy fejlett tengeri drón talált egy szörnyet: azt a modellt, melyet az 1970-es Sherlock Holmes magánélete című film forgatásakor használtak és amely 50 éve süllyedt le a tó fenekére.

Borítókép: egy tudós DNS-mintát gyűjt a tóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!