döbbenet

2019.08.23. 21:50

Tojást talált a tojásban egy brit férfi

A tojás a tojásban jelenség nem ismeretlen a tudomány számára, de nem is gyakori.

Bill Jones az angliai Tivertonban él. Napja pont olyan átlagosan indult, mint mindig. Tojást akart főzni reggelire, de amikor felnyitotta, olyan dolgot látott, amit még soha – írja cikkében az Origo.

Jones elárulta, hogy általában heti háromszor készít tojást reggelire, köszönhetően annak a farmernek, aki rendszeresen szállítja neki, de még egyszer sem tapasztalt ilyet. Teljesen megdöbbent, miután megfőzte és felvágta a tojást.

„Amikor levágtam a tojás tetejét, láttam, hogy egy másik tojás van benne. Nem tudtam elhinni”

– mondta az idős férfi.

Jones azonnal felhívta a Londonban élő lányát és kérte, hogy vizsgálja meg a jelenséget. Felfedezték, hogy valóban létezik a tojás a tojásban jelenség (counter-peristalsis), bár nem gyakori.

Akkor keletkezik ilyen tojás, amikor egy második petesejt is felszabadul (a petesejtből lesz a tojás), még mielőtt az első tojás teljesen áthaladt volna a petefészken és a tyúk kitojta volna. Viszont a tojásképződés zajlik tovább, így jön létre a tojás a tojásban.

A szakértők szerint a tyúkok öregkorukban tojhatnak ilyen tojásokat, amelyek jóval nagyobbak az átlagnál, így az állat el is pusztulhat utána.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik