tömeges pusztulás

2019.05.20. 17:17

Kiéheztethette az amerikai bálnákat a túlmelegedett óceán

A közelmúltban tucatnyi tengeri emlős pusztult el az USA nyugati partjainál.

People look at a dead grey whale (Eschrichtius robustus) washed ashore at Maria Martha beach on September 12, 2017, in Rosarito, Baja California state, Northwestern Mexico. (Photo by GUILLERMO ARIAS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Guillermo Arias

Az Alaszka körüli sarkvidéki vizek melegedése lehet a felelős annak a több tucatnyi szürke bálnának az elpusztulásáért, amelyek tetemét az elmúlt hetekben sodorta partra a víz az Egyesült Államok nyugati részén. Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint idén eddig csaknem 60 szürke bálna vetődött partra és pusztult el a Kaliforniától Alaszkáig terjedő partvonal mentén.

„A bálnák a mexikói telelőhelyeikről úsznak fel északra, ám a jelek szerint út közben elfogy az energiájuk” – mondta Michael Milstein, a NOAA szóvivője.

Az eddig megvizsgált tetemek alapján a kutatók arra jutottak, hogy a tengeri emlősök kiéheztek.

A szakemberek elmélete szerint a bálnák nem jutottak elegendő táplálékhoz múlt nyáron az Alaszka partjaihoz közeli „nyári rezidenciájukon” a Bering-tengerben és a Csukcs-tengerben. A szürke bálnák abban a térségben eszik a legtöbbet egy évben és ott raktározzák el a zsírtartalékokat a következő nyárig, vagyis pusztulásuk okát is északon kell keresni.

Az elpusztult állatok többségére a San Franciscó-i öböl és a Puget-tengerszoros környékén találtak rá. Milstein szerint a bálnák talán táplálékszerzés céljából álltak meg, de az is lehet, hogy „kimerültek és pihenőhelyet kerestek maguknak”.

Lehet, hogy túlszaporodtak?

A kutatók szerint ugyanakkor más okai is lehetnek a bálnák pusztulásának.

A szürke bálnák északkelet-csendes-óceáni populációja nagyjából 27 ezer egyedre szaporodott, ami azt jelenti, hogy az állatoknak talán versengeniük kell a táplálékért. „Ahogy egyre nő a populáció, úgy egyre több állat fog elhullani időre időre” – jegyezte meg Milstein.

A Bering-tenger és a Csukcs-tenger rendkívüli melegedést mutat 2016 óta, ami rekordmagas vagy rekordhoz közeli vízfelszíni hőmérsékletet és a tengeri jég példátlan megfogyatkozását jelenti.

A klímakutatók és biológusok szerint a tengeri jég hiánya és az ebből fakadó rendkívüli meleg, számos aggasztó problémával, köztük a madarak és fókák pusztulásával áll összefüggésben a térségben.

„Az egész táplálékláncra hatással van, az algáktól kezdve a világítórákokig” – húzták alá a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!