itt a tavasz!

2019.05.07. 07:07

Előbújtak az erszényből a pécsi kis kenguruk

Állatkertes berkekben úgy tartják, hogy a tavasz eljövetelének egyik csalhatatlan jele az, amikor a kis kenguruk elkezdenek kitekinteni anyjuk erszényéből.

Bár az időjárás mostanában nem egészen ezt sugallja, bízunk benne, hogy elérkezett a várva-várt tavasz! Az elmúlt hetekben ugyanis két kis Bennett-kenguru is elkezdett kitekinteni az erszényből – számolt be róla a Pécsi Állatkert.

A Pécsi Állatkertben született kis Bennett-kenguruk valójában nem is a napokban látták meg a napvilágot, hanem még a tavalyi év végén. Ennél a fajnál ugyanis a vemhességi idő mindössze 30-40 nap. A kicsi születése után rögtön anyja erszényébe mászik, és itt fejlődik tovább. Kilenc hónapos korában kezd el először kitekintgetni az erszényből, és 12-17 hónapos kora között történik az elválasztás.

A nőstény képes késleltetni a megtermékenyített petesejt beágyazódását, így előfordulhat, hogy egy kengurunak egyszerre “három”kicsinye van: egy nagyobbacska, szőrös, aki már elhagyja az erszényt, egy kicsi erszénylakó és a harmadik még megtermékenyített petesejt állapotban várja, hogy a fejlődése elkezdődjön. A kenguruanya emlőiben képes különböző zsírtartalmú tejet termelni: zsírban szegényebbet a nagyobb kölyök számára, és zsírban gazdagabbat a kis erszénylakónak.

A Bennett-kenguru

Közepes méretű kengurufaj, fej-törzs hossza maximum 90 cm, farokhossza 65-90 cm között változik. A hímek jóval nagyobb testűek a nőstényeknél. A faj eredetileg Ausztrália kelete és dél-keleti részén, Tasmániában és még néhány kisebb, környező szigeten őshonos. Alapvetően magányos természetű, de azokon a területeken, ahol megfelelő mennyiségű táplálék áll rendelkezésre, kisebb csapatokba verődik. Állatkerti körülmények között rendszerint csapatokban tartják, melyek egy (ritkábban több) hímből, több nőstényből és az utódokból állnak.

A Pécsi Állatkertben idén tavasszal egyelőre két kis kengurut fedeztek fel az intézmény munkatársai, egy idősebb, “szőrösebb” kölyköt, aki lassan elkezd kijárni az erszényből, és egy fiatalabbat, kisebbet, akinél erre még várni kell. A türelmes látogatók már egyre gyakrabban láthatják, ahogy a két kicsi kikandikál a külvilágra.A pécsi csapatot jelenleg egy hím, három nőstény, három tavalyi születésű kölyök és a két legkisebb utód alkotja.

A Bennett-kenguru jelenleg a leggyakoribb kengurufaj Európa állatkertjeiben, hiszen rendkívül jól bírja az európai klímát, könnyen gondozható és tenyészthető.

Borítókép: Pécsi Állatkert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!