Lassan-lassan megkerülnek

2019.02.05. 18:30

Megtalálhatták az ellopott svéd koronaékszerek egy részét

Váratlan fordulatot vett kedden a 400 éves svéd koronaékszereket ellopó férfi stockholmi tárgyalása, a per keddi folytatása előtt a rendőrség bejelentette, hogy megtalálhatták a felbecsülhetetlen értékek egy részét.

IX. Károly svéd király

Forrás: Wikipedia

A rendőrségi közlemény szerint „úgy tűnik, hogy IX. Károly király ellopott temetési jelvényeit megtalálták Stockholm térségében”. Részleteket csak akkor ismertetnek, ha megbizonyosodtak arról, hogy valóban az ellopott koronaékszerekről van szó.

A stockholmi bíróságon egy hete kezdődött meg annak a svéd férfinak a pere, aki július 31-én fényes nappal feltételezett bűntársával ellopta a koronaékszereket egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből a svédországi Strängnäs katedrálisából, majd motorcsónakkal menekült el a helyszínről.

Az eltulajdonított koronaékszerek
Fotó: Swedish Police / AFP PHOTO

Reena Devgun ügyész közölte a bírósággal, hogy a pert elnapolják, hogy lehetővé tegyék a megtalált tárgyak vizsgálatát – közölte az SVT svéd televízió.

A 22 éves vádlottat szeptember 12-én tartóztatták le. Nicklas Backstrom tagadja bűnösségét, de a nyomozók megtalálták DNS-ét a bűncselekmény helyszínén és egy biciklin, amellyel elmenekült a helyszínről. Feltételezett bűntársa is őrizetben van, ellene még nem emeltek vádat.

A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszereket a tolvajok délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát.

A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe.

A kincsek eltűnésének idején szemtanúk két férfit láttak elmenekülni a helyszínről előbb kerékpáron, majd motorcsónakkal a templom melletti hatalmas tórendszeren, a nagyszabású hajtóvadászat ellenére akkor nem sikerült elfogni őket.

Az ügyészség szerint a történelmi ereklyék ellopását gondosan megtervezték.

Strängnäs katedrálisa, IX. Károly nyughelyes és az ellopott koronázási ékszerek otthona
Fotó: strangnas.se

Strängnäs a 13 lutheránus egyházmegye egyikének székhelye, a város fölé emelkedő székesegyház építését az 1330-as években fejezték be. Bár a strängnäsi, az uppsalai és a västerasi katedrálisban is találhatók királyi temetkezési kellékek, a svéd koronaékszerek nagy többségét a stockholmi királyi kastély alatti páncélteremben őrzik

2013-ban a III. János svéd király temetési szertartásán használt koronát és jogart lopták el Västerasból, ezeket később egy informátortól származó értesülés nyomán megtalálták szemeteszsákokban egy autópálya mellett.

Borítókép: IX. Károly svéd király

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!