tengernyi gond

2019.01.02. 20:52

Nem bírt a gyűjtőberendezés a Csendes-óceán szemetével

A szerkezet néhány hónapnyi munka után meghibásodott, így egyelőre félbehagyták a takarítást.

Concept image alluding to death caused by plastic garbage drifting in the oceans. Toy representing a skull in the middle of various plastic garbage floating in the ocean. A young Streaked spinefoot (Siganus javus), is eating the algae that grows on the skull surface. Kuwait, Persian Gulf. Composite image. Biosphoto / Paulo de Oliveira

Forrás: AFP / Biosphoto

Fotó: Paulo de Oliveira

A The Ocean Cleanup projekt szóvivőjének szerdai hollandiai bejelentése szerint levált a berendezés egyik végéből egy 18 méteres szakasz, és az egész szerkezetet újra partra vontatják, mihelyst az időjárási feltételek megengedik. A műszaki hiba oka anyagfáradás, vagy túlzott helyi igénybevétel lehet – vélte. A szóvivő szerint a berendezés szilárdan a helyén van, és nem jelent veszélyt sem a kísérőhajó személyzetére, sem a környezetre vagy a hajóforgalomra.

A System 001 nevű rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra.

A szerkezetet október elején vontatták ki San Franciscóból a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez, a kaliforniai partoktól 2000 kilométerre lévő Great Pacific Garbage Patchhez a vízen lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére, működését október 17-én kezdte meg.

December közepére kiderült, hogy nem a tervek szerint működik a hulladékbegyűjtő, amely egy holland fiatal, Boyan Slat találmánya. A problémát az jelenti, hogy a rendszer megfogja a műanyagot, de nem tartja meg. A szóvivő szerint a rendszer túl lassan mozog a vízben, és nem tudni, miért.

A probléma nem jelentkezett sem a tesztelések, sem a számítógépes modellezések során. Ahhoz, hogy a The Ocean Cleanup projekt működjön, a rendszernek gyorsabban kell haladnia a vízen, mint a műanyaghulladéknak, amelyet el kell fognia.

A konstruktőrök korábbi becslései szerint a tengeri takarítógép 1,8 milliárd műanyagdarabot gyűjthet össze.

Egyelőre nem dőlt el, hogy a System 001-et Honoluluba vontatják-e, vagy vissza San Franciscóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!