éhes tolvajok

2019.01.27. 16:01

Csúzlival lövöldözik a Tádzs Mahal zaklató majmait

Csúzlival tartják távol a leghíresebb indiai építmény, a Tadzs Mahal látogatóit zaklató rhesusmakákókat Agra városában.

(FILES) In this file photo taken on November 13, 2018 macaques monkeys gather near the Taj Mahal monument in Agra in India's Uttar Pradesh state. - Indian authorities have deployed slingshot-armed police-guards to protect tourists from being attacked by hordes of marauding monkeys at the Taj Mahal, an official said January 25, 2019. (Photo by Pawan Sharma / AFP)

A majomcsapatok élelem után kutatnak a monumentális 17. századi síremlék bejáratának környékén, ahol egyébként a látogatók táskáit átvizsgálják és az ételt kivetetik.

Bridzs Bhusan, a Tádzs Mahal biztonsági főnöke a Reutersnek elmondta, munkatársai helyi készítésű csúzlikat kaptak, hogy távol tartsák a makákókat.

„Azt vettük észre, hogy már attól megijednek, ha látják, hogy előkapjuk és meglóbáljuk a csúzlit”

- magyarázta.

A műemléken belül és környékén nagyjából 500-700 makákó él,

Agra városában összesen 10 ezer. Szakértők szerint azért viselkednek egyre agresszívebben, mert a terjeszkedő város mind többet foglal el természetes élőhelyükből.

Novemberben Agra környékén az anyja mellől ragadott el és ölt meg egy majom egy 12 napos kisfiút.

A Tádzs Mahal őreinek nem szabad rátámadniuk a makákókra, csak távol kell tartaniuk őket a turistáktól – mondta Bhusan.

A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára.

Az asszony 1631-ben fiatalon, tizennegyedik gyermekének világra hozatala közben halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ. Az épületegyüttes 22 év alatt készült el és a kincstár tartalmának nagy részét felemésztette.

A Tádzs Mahalt naponta 25 ezren látogatják, számuk a főszezonban a 80 ezret is eléri.

Borítókép: majmok üldögélnek a Tádzs Mahal árnyékában

AFP / Pawan Sharma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!