drog, drón, minden

2018.10.07. 12:42

Hihetetlen dolgokat küldenek légi postán

Marihuána a DVD-tokban, szteroid a gyümölcslés tasakban, haditechnikának is beillő drón sima csomagként feladva – a Liszt Ferenc reptér postai központjában mindennapos fogásnak számít. Évente 380 milliós kárt okozna, ha nem szűrnék ki.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik kábítószer-kereső kutyája csomagokat vizsgál át a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtér mellett, a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában 2014. november 11-én

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Illyés Tibor

Szigorú tekintetekkel, mindent látó kamerarendszerrel találja szembe magát az, aki belép a Magyar Posta egyik legszigorúbban őrzött intézményébe, a Liszt Ferenc reptéren megbújó Nemzetközi Posta Kicserélő Központba. Nem csoda, hiszen ezen a helyen megy át az összes olyan feladott levél és csomag, amelyet külföldről küldenek az országba – olvasható a Bors oldalán.

Az itt dolgozó, szinte maroknyi, de képzett vámtiszt feladata az, hogy a legkülönlegesebb technikákkal kiszúrja és kiválogassa a napi több tonna levél és csomag közül azokat, amelyek veszélyesek lehetnek, legyen szó akár ijesztő elektromos blokkolóról, még a vegyészek számára is ismeretlen drogokról vagy akár milliós értékű, álcázott technikai holmikról és lopott műkincsekről.

Nemzetközi küldemények feldolgozása és vámkezelése a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér mellett 2016. november 23-án
Fotó: Illusztráció / Koszticsák Szilárd / MTI Fotó

Az országba beömlő küldemények 98 százaléka hozzánk érkezik – magyarázta a Borsnak a hely vezetője, Sepsi Edit pénzügyőr ezredes, a NAV Reptéri Igazgatóságának vámszakmai vezetője. A magyarok évente közel négyszázmilliárd forint értékben rendelnek külföldről.

Ez napi 40-100 tonnányi árut jelent, ezek a postaforgalommal vagy a légi integrátorokkal – például a DHL, FedEx, UPS vagy TNT – érkeznek hozzánk. Ezeket itt, a NAV reptéri igazgatóságán leteszik.

Az in­tegrátorokkal szerencsénk van, ők előre küldik az adatokat a szállított árukról, de a nemzetközi postaforgalommal tonnaszámra érkezik a teljesen ismeretlen küldemény – szögezte le az ezredes.

A dolgozóknak embert próbáló feladatuk van: döbbenetes, de a több száz bálányi csomagkupacból első körben mindössze árulkodó jelekkel és kézi tapintással, manuálisan kell kiszűrniük a gyanús csomagokat.

Ezután a gyanús küldemények egy részét röntgenen is megvizsgálják, naponta közel 200 levél kerül a szkenner alá, ezek közt egészen elképesztő dolgokat találni: akár telefonként feladott több százezres autódiagnosztikai készülékek hamisítványait és haditechnikai eszköz­nek is beillő drónokat vagy éppen lopott műkincseket.

A drogok és az ébrenlétet fenntartó illegális gyógyszerek a fesztiválszezonban és vizsgaidőszakban elképesztő mennyiségben ömlenek be külföldről.

A szintetikus kábítószerek és a por állagú drogok általában Ázsiából érkeznek, idén olyan sokat fogtunk el, hogy már júniusban túlléptük a tavalyi mennyiséget – vette át a szót az ott dolgozó Dajka Zsolt őrnagy. Ők már találkoztak mindennel: gyümölcslés tasakba töltött szteroidtól kezdve, egészen a vákuumozott drogig.

Lendvai Péter pénzügyõr törzsőrmester Candy nevű kábítószer-keresõ kutyájával munka közben a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér mellett 2016. november 23-án
Fotó: Illusztráció / Koszticsák Szilárd / MTI Fotó

Ha vákuumozzák, tudják, hogy a kutya nem érzi meg, de nekünk is megvannak a magunk trükkjei. Például, aki egy DVD-t ad fel, arról pontosan tudjuk, hogy valami nem stimmel. Ki az, aki a mai internetes világban postán küld DVD-t Dél-Amerikából? Fogadni mernék, hogy ebben is van valami – mutatott fel egy DVD-t a gyanúsnak ítélt, így félretett csomagok közül. Az elfogott küldeményt kinyitja, és kiderül, hogy a szimata nem csalt, a doboz valóban egy ismeretlen drogot rejt.

Fotó: Bánkúti Sándor / Bors

A tengernyi küldeményt manuálisan már nem lehet sokáig fennakadás nélkül feldolgozni. – A NAV és a Posta is dolgozik azon, hogy az ügyfél előre megadhassa azokat az adatokat, amely a rendelt áru paramétereit, a vételár ki­utalását tartalmazza. Az előre küldött adatok nagyban könnyítenék a vámeljárást, így a tisztességes ügyfelek hamarabb jutnának a megrendelt küldeményekhez. A csalóknak ezután sem lesz sok esélyük.

Borítókép: Illusztráció

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik kábítószer-kereső kutyája csomagokat vizsgál át a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtér mellett, a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában 2014. november 11-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!