maci laci is örülne

2018.09.25. 13:41

Visszaállítják a grizzlyk védelmét a Yellowstone Park térségében

Egykor mintegy 100 ezer példány élt szerte Észak-Amerikában, ahol a számuk ma már kevesebb mint kétezer példány körül mozog.

Egy amerikai szövetségi bíró elrendelte a grizzly medvék szövetségi védelmének visszaállítását az amerikai Yellowstone Nemzeti Park Wyoming, Montana és Idaho állam egyes részeit is magába foglaló kiterjedt régiójában, megakadályozva, hogy több mint négy évtized után idén újra lehessen grizzlyre vadászni a térségben.

Dana Christensen montanai bíró az amerikai őslakosok és természetvédő csoportok számára kedvező hétfői határozatában érvénytelenítette az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat tavalyi döntését, amely eltörölte a grizzlyk védelmét, arra hivatkozva, hogy a régió megnövekedett populációja nincs többé veszélyben.

A szolgálat akkor Montana, Idaho és Wyoming államokra ruházta át a döntés jogát az állatokról, ami azt jelentette, hogy lehetőségük volt korlátozott keretek között, a parkon kívül szervezett vadászatokat indítani, amennyiben a régió medvepopulációja nem esik 600 egyed alá.

A Yellowstone régiójában tavaly 718 példányra növekedett a grizzlypopuláció. A Yellowstone parkon belül továbbra is tilos maradt a medvevadászat.

Wyoming és Idaho korlátozott vadászszezont hirdetett meg idén szeptember 1-jei kezdéssel, Montana azonban úgy döntött, hogy nem tart grizzlyvadászatot, hogy hosszú távon biztosítani tudja a medvepopuláció növekedését.

Az őslakosok és természetvédők által benyújtott kereset nyomán Christensen augusztus végén megakadályozta a vadászat megkezdését Idahóban és Wyomingban, ahol a helyi vadászok összesen 23 állatot lőhettek volna ki, mostani rendeletével pedig véglegesítette akkori döntését.

A bíró szerint a most született döntés nem „a vadászat erkölcsi értékeléséről” szól, hanem arról, hogy a szövetségi szolgálat figyelembe vette-e a faj hosszú távú regenerálódását fenyegető tényezőket, amikor eltörölte a Yellowstone régiójában élő több mint 700 medve védettségét. A bíró véleménye szerint a válasz egyértelműen az, hogy nem.

A szolgálat továbbra is kitart korábbi döntése mellett a medvék státuszának megváltoztatásáról és „mérlegeli a következő lépést” az ügyben.

A Yellowstone parkban élő grizzlyk adták a tippet a máig népszerű Maci Laci rajzfilmsorozat alkotóinak is Fotó: wikipedia.hu

Alaszka kivételével a kontinentális Egyesült Államok egész területén a veszélyeztetett fajok törvényének védelme alá kerültek a grizzlyk 1975-ben, amikor már csak 136 példány élt a Yellowstone parkban és környékén. A grizzlyket akkoriban vadászták és gyakran estek csapdák, mérgezések áldozatául, így a faj a kihalás szélére került, holott egykor mintegy 100 ezer példány élt szerte Észak-Amerikában, ahol a számuk ma már kevesebb mint kétezer példány körül mozog.

A természetvédő csoportok és az amerikai őslakosok szerint noha a medvék száma növekszik, a populáció hosszú távú regenerálódására komoly fenyegetést jelent, ha a medvék nem élveznek szövetségi szintű védettséget, mert – mint hangsúlyozták -, a klímaváltozás és az orvvadászat továbbra is fenyegetést jelent az állatokra.

Borítókép / fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!