amikor a vadász a vad

2018.09.18. 21:20

Fel akarták vágni a jávorszarvast, ekkor jött a medve

Grizzly medve ölt meg egy kísérő vadászt és sebesítette meg annak ügyfelét az amerikai Wyoming államban, amelynek vadvédelmi hatóságát megdöbbentette az állat szokatlanul agresszív viselkedése.

Two grizzly bears play in their pool at the zoo in La Fleche, northwestern France, on march 27, 2016. / AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER

Fotó: AFP

Az eset pénteken történt az amerikai Yellowstone Nemzeti Park Wyoming, Montana és Idaho állam egyes részeit is magába foglaló kiterjedt régiójában lévő, Teton Wilderness nevű vidéken.

A vadász és ügyfele egy általuk korábban lelőtt jávorszarvast akartak felvágni, amikor a kicsinyével lévő nőstény medve rájuk támadt.

A wyomingi vadászati és halászati szolgálat munkatársa, Brad Hovinga szerint az eset azért szokatlan, mert a medvéket szemmel láthatólag nem érdekelte az elejtett állat húsa és nem is lepte meg őket a két férfi felbukkanása.

„Ilyesmit nem látunk és nem is hallunk túl gyakran, hogy egy medve egyszer csak megjelenik és megtámad valakit anélkül, hogy bármit is védelmezne” – mondta Hovinga.

A szolgálat munkatársai vasárnap befogták a medvebocsot, amelynek anyja akkor őket is megtámadta.

A nőstényt végül lelőtték, a kicsinyét pedig elaltatták.

A tetemeken DNS-vizsgálatot fognak végezni annak megerősítése érdekében, hogy valóban a támadásért felelős medvéket kapták-e el.

Hazaérve Floridába a vendég vadász egy helyi televíziónak nyilatkozva felidézte, hogy

megpróbált egy puskát odadobni a medvével hadakozó kísérőjének, ám a fegyver nem ért célba.

A floridai férfi súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett és mobiltelefonon hívott segítséget, helikopterrel szállították kórházba.

Az incidens helyszínén egy használt medveriasztó sprayt is találtak, amelyet a vadőrök sokszor a lőfegyvernél is hatékonyabb védekező eszközként ajánlanak a grizzlyk ellen.

Az amerikai Yellowstone Nemzeti Park kiterjedt régiójában élő grizzlymedvék és a környékbeli emberek közötti konfliktusok száma egyre nő azóta, hogy a 20. század elején a kihalás szélére került grizzlypopulációnak sikerült regenerálódnia. A halálos grizzlytámadások azonban nagyon ritkák.

A vadőrök legkevesebb kilenc grizzlyt lőttek ki tavaly, miután a ragadozók haszonállatokra támadtak. A vadászok további 15 grizzlyt öltek meg önvédelemből.

Több mint négy évtized szünet után idén szeptember 1-jével lehetett volna ismét grizzly medvére vadászni Wyoming területén, ám természetvédők kezdeményezésére egy bíró elhalasztotta a vadászszezon kezdetét.

Borítókép: AFP PHOTO / Jean-Francois Monier

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!