műszaki hiba

2018.08.11. 14:46

Elhalasztotta a Parker űrszonda fellövését a NASA

Az űrszonda a Nap légkörét vizsgálja majd, minden korábbinál közelebb kerülve a csillaghoz, annak külső légkörébe, vagyis koronájába merül.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy utolsó pillanatban fellépő műszaki probléma miatt elhalasztotta a Parker Solar Probe űrszonda szombatra tervezett fellövését, és közölte, hogy az indítást vasárnap próbálják meg újra.

A szondát közép-európai idő szerint 9 óra 53 perckor indították volna el egy Delta IV Heavy rakétával a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból, de 1 perc 55 másodperccel a tervezett rajt előtt lefújták, mert nyomáscsökkenés következett be egy héliumtartályban.

Az újabb lehetőség az indításra vasárnap körülbelül ugyanebben az időpontban lesz, de a NASA hangsúlyozta, hogy csak abban az esetben, ha a műszaki problémát sikerült gyorsan megoldani.

A Parker Solar Probe a Nap légkörét fogja vizsgálni. Az űrszonda minden korábbinál közelebb kerül a csillaghoz, annak külső légkörébe, vagyis koronájába merül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!