Kalandos múlt

2018.07.04. 20:30

A függetlenségi nyilatkozat egy példánya átutazta az óceánt

A történelmi dokumentum pergamenre írt két példányának egyike Angliában került elő. Az eredeti példányt a washingtoni Nemzeti Archívumban őrzik.

John Trumbull híres festménye a közhiedelemmel ellentétben nem a függetlenségi nyilatkozat aláírását, hanem azt ábrázolja, amint az öttagú bizottság a Kongresszus elé tárja a nyilatkozat szövegét

Forrás: Wikimedia

Amerikai és brit kutatók az amerikai függetlenségi nyilatkozat pergamenre írt két példányának egyikeként azonosították azt a dokumentumot, amelyre múlt év áprilisában bukkantak a nyugat-sussexi anyakönyvi hivatalban.

A megtalált, pergamenre írt példány
Fotó: West Sussex County Council / AFP

Az Egyesült Államok 1776. július 4-én kiáltotta ki függetlenségét a brit birodalomtól, a függetlenségi nyilatkozatnak csupán két pergamenre írt példánya maradt fenn, az egyiket, az eredeti példányt a washingtoni Nemzeti Archívumban őrzik.

A másik a chichesteri archívumban megtalált példány, amelyet több mint 50 éve gondosan összehajtogatva őriztek az intézmény irattárában, nem tudván, hogy mekkora történelmi értéke van.

Az intézmény 1956-ban egy helyi férfitől kapta a dokumentumot, aki a richmondi herceget képviselő ügyvédi irodának dolgozott.

A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy a dokumentum keltezése vagy 178 . július 4., vagy 179 . július 4.

A sussexi nyilatkozatnak nevezett dokumentum Charles Lennoxé, Richmond harmadik hercegéé lehetett, akit radikális hercegként ismertek a függetlenségi háborúban, mivel az amerikaiakat támogatta. A pergamontekercs azonban amerikai, valószínűleg New Yorkban vagy Philadelphiában készítették.

Charles Lennox portréja, melyet Sir Joshua Reynolds festett 1758-ban
Fotó: Wikimedia

A dokumentum érdekessége, hogy a sussexi változatban az aláírók nevei nem az államok szerinti bontásban szerepelnek, ebben különbözik az eredeti irattól.

A Függetlenségi Nyilatkozat fakszimile másolata
Fotó: William Stone / Wikimedia

A harvardi szakemberek szerint a szokatlan felsorolás tükrözi James Wilsonnak, a kongresszus pennsylvaniai jelöltjének álláspontját, aki szerint a nyilatkozat nem a szövetségi államok, hanem az egységes nemzeti akaratukat kinyilvánító emberek dokumentuma. Wilson egyike volt annak a hat embernek, akik mind a nyilatkozatot, mind az Egyesült Államok alkotmányát aláírták, és befolyása jóval nagyobb volt az amerikai történelem alakulására, mint korábban vélték.

Borítókép: John Trumbull híres festménye azt ábrázolja, amint az öttagú bizottság a Kongresszus elé tárja a nyilatkozat szövegét.

Forrás: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!