fogyasztásra készültek

2018.06.18. 14:57

Hihetetlen összegért kelt el a burgundi borok királyának készlete

A becsült ár több mint ötszörösét, 34,5 millió svájci frankot (9,64 milliárd forint) adtak a legendás francia borász, a néhai Henri Jayer saját pincéjéből származó burgundi borokért, köztük a világ legdrágábbjai közé tartozó palackokért egy vasárnapi svájci aukción.

Auction house Baghera Wines executive director Michael Ganne poses on April 27, 2018 in Geneva with a magnum (1.5 litre bottle) of Vosne-Romanee 1er cru Cros Parantoux wine by late famous French winemaker Henri Jayer. The final bottles of late legendary winemaker Henri Jayer's Burgundies -- including some of the world's most expensive wines -- will go on auction in Geneva next month and could rake in up to $13 million.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Fabrice COFFRINI

A 2015-ben alapított Baghera Wines aukciósház szóvivője, Emilie Drouin elmondta, a Genf egyik gourmet éttermében hat és fél órán át tartó liciten mind az 1064 palack gazdát cserélt, ráadásul „remek áron”.

Az 1970 és 2001 közötti időszakból származó 855 normál palack és 209 magnum, a burgundi borok királyaként, a pinot noir mestereként is emlegetett Jayer saját borospincéjéből került aukcióra. A palackok együttes árát eredetileg 6,7 millió és 13 millió svájci frank közé becsülték, ami azt jelenti, hogy a várthoz képest több mint ötszörös áron találtak új gazdákra.

„Ezek a személyes készletéből származó normál palackok és magnumok kicsit olyanok voltak, mint egy laboratórium, ahol saját szemével követhette figyelemmel a borai öregedését” – mondták el az aukciót megelőzően a néhai borász lányai, Lydie and Dominique Jayer, akik maguk is jelen voltak a vasárnapi liciten.

Hozzátették: „természetes volt számunkra, hogy mivel mi magunk amúgy sem tudjuk meginni az összes palackot, ezért árverésre bocsátjuk őket, hogy a borszerető emberek megvásárolhassák őket és apánk tiszteletére koccinthassanak velük”. Az aukción a Jayer-féle borkollekció legutolsó darabjait is áruba bocsátották.

A 2006-ban, 84 évesen elhunyt Henri Jayer az 1970-es években alapozta meg hírnevét, amikor a világ legjobb borai közé sorolták a palackjait.

A genfi aukció sztárja az egy tételben kínált 15 palacknyi (magnum) Vosne-Romanée Cros-Parantoux – a világ egyik legdrágább bora – volt 1978-2001-ből, amelyet a becsült 280-480 ezer svájci frank helyett 1,16 millió svájci frankos (324 millió forint) áron ütöttek le.

A borok mindegyike eredetiségigazolással kerül az új tulajdonosához.

Jayer lányai abban reménykednek, hogy a borok nem csupán „porosodni és drágulni” fognak új tulajdonosaik pincéiben, hanem meg is isszák őket. Mint fogalmaztak: „nem szabad elfelejteni, hogy a bor egyet jelent a megosztással, és ezeket a palackokat mindenekelőtt azért készítették, hogy megigyák és élvezzék őket”.

Borítókép: A Baghera Wines aukciósház ügyvezető igazgatója Henri Jayer burgundiját tartja a kezében

Forrás: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!