A hajsza tart

2018.06.06. 15:22

Új hír: még keresik az abonyi medvét

Bár korábban azt mondták, hogy az állatot már elaltatták, a hír hamisnak bizonyult, a mackó ugyanis még szökésben van.

Forrás: Shutterstock

Sajtóértesülésekre hivatkozva a Lokál.hu azt írta, hogy ma hajnalban Kocsér település egyik tehenészetével szemben lévő erdőben találták meg azt a medvét, amelyik hétfő hajnalban eléggé megijesztette Abony lakóit. A miabonyunk.hu szerint egy körülbelül 3 éves kan medve a szökevény. A lap szerint az állatot hajnalban megpróbálták elaltatni, azonban az akció nem volt sikeres. A délelőtt folyamán már felröppent a hír, hogy sikerült elfogni a mackót, ám a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának legfrissebb tájékoztatása szerint még üldözik a medvét.

Az eddigi megfigyelések szerint a medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót, ennek ellenére „semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni” – emelték ki.

A Duna-Ipoly, a Kiskunsági és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával folyamatosan nyomon követik a medvét. A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik a hatályos jogszabályaink szerint fokozottan védett állatot.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait a területileg illetékes Bács-Kiskun és Csongrád Megyei rendőrök váltották fel, ők segítik a munkát, gondoskodnak az esetleges alkalmi útlezárásról a lakosság és a medve védelmében – írták.

A munkában részt vesz Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója is, nekik hatósági engedélyük van altatólövedék használatára. Ha elfogják a medvét, akkor jeladóval látják majd el a Bükki Nemzeti Park munkatársai, majd egy számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni – olvasható a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!