izzasztó szokás

2018.03.06. 16:08

Világörökség lehet a finn szaunakultúra

Finnországban gyakorlatilag nincs olyan épület, amibe ne építenének szaunát.

Finnish authors Harri Hertell (L) and Katariina Vuorinen give a reading in a mobile sauna on October 8, 2014 on the sidelines of the book fair in Frankfurt am Main, western Germany. The Goethe Institute German cultural association invites visitors to a "Poetical Roadtrip" in order to present the young Finnish "Spoken Word Poetry" movement. The five-day Frankfurt book fair to be held from October 8 to 12 is expected to draw more than 7,000 exhibitors from around the world to the western German city. Finland is this year's book fair guest country. AFP PHOTO / DPA / FRANK RUMPENHORST / GERMANY OUT / AFP PHOTO / DPA / FRANK RUMPENHORST

Kampány indult Finnországban azért, hogy a finn szaunakultúra is felkerüljön az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listájára.

Ritva Ohmerluoma, a kezdeményezés mögött álló csoport vezetője szerint a szaunakultúra csaknem sértetlenül átvészelte a történelem során bekövetkezett társadalmi és technológiai változásokat. „A szaunázás szenvedélye nemzedékről nemzedékre öröklődik” – mondta Ohmerluoma hétfőn Helsinkiben.

Az 5,5 millió lakosú Finnországban nagyjából 3,2 millió szauna működik.

Az észak-európai országban gyakorlatilag nincs olyan típusú épület, a bérházaktól az irodaépületekig, amelybe ne építenének szaunát. A szaunázás a heti program részét képezi a finn katonai egységek életében, és elengedhetetlen eleme a diplomáciai vendéglátásnak.

Finnországon kívül Oroszországban és a balti országokban is nagy népszerűségnek örvend a gyakorlat, amely mára a világ számos más részére is eljutott. Noha nem bizonyított, hogy a szaunázás gyakorlata valóban Finnországból származik, maga a kifejezés egyike azon kevés finn szavaknak, amelyek bekerültek az angol nyelvbe.

A szaunázás egyike azon ötven „élő kulturális hagyománynak”, amelyeket tavaly gyűjtöttek egybe Finnországban, és amelyek közül a finn kulturális és oktatási miniszter választja ki a jelölteket a szellemi kulturális örökség listájára.

Borítókép:  AFP PHOTO / DPA / FRANK RUMPENHORST 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!