a hírnév hajtotta

2018.03.10. 12:18

Börtönre ítélték az amerikaiak legutáltabb emberét

Hét év börtönbüntetésre ítélte pénteken az illetékes New York-i bíróság a tavaly csalás miatt elítélt Martin Shkreli gyógyszeripari befektetőt, akit gyakran az Egyesült Államok legutáltabb embereként emleget az amerikai sajtó.

Fotós: AFP

A 34 éves New York-i üzletembert, aki azzal vált hírhedtté, hogy 2015-ben egyetlen éjszaka alatt drasztikusan megemelte egy életmentő HIV-gyógyszer árát, 2017 augusztusában ítélték el biztosítási csalás és összeesküvés miatt, ám 5 millió dollár óvadék ellenében szabadlábon lehetett volna a mostani ítélethirdetésig. Ezt azonban egy szövetségi bíró nem sokkal később visszavonta, miután az üzletember – állítólag csak tréfából -

ötezer dollárt ajánlott fel annak, aki szerez egy hajtincset Hillary Clintontól.

A pénteki ítélethirdetésen Kiyo Matsumoto kerületi bíró hét év börtönt szabott ki Shkrelire. Az ügyészség eredetileg 15 év börtönbüntetést kért a férfinak.

A sajtó beszámolója szerint az üzletember megtörtnek látszott a bíróságon és könnyeivel küszködve várta az ítélethirdetést. „Sohasem a pénz motivált. Mindig is a feljebb jutás és a hírnév hajtott” – mondta Shkreli.

A börtön mellett az üzletembernek 75 ezer dollár (19 millió forint) pénzbüntetést kell fizetnie és a büntetése részeként további 7,4 millió dollárt koboznak el tőle egyebek között vagyontárgyak formájában. Utóbbit még a hét elején rendelte el a bíróság.

Shkrelinek meg kell válnia a Wu Tang Clan New York-i hiphopegyüttes egyetlen példányban megjelent albumától, a 2015-ös Once Upon A Time In Shaolin című korongtól is, amelyet annak idején 2 millió dollárért szerzett meg egy árverésen. Az üzletembernek továbbá egy Picasso-festményről, valamint egy állítása szerint a tulajdonában lévő kiadatlan lemezről, Lil Wayne amerikai rapper Tha Carter V című albumáról is le kell mondania.

Borítókép: AFP PHOTO / Timothy A. Clary

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!