a hírnév hajtotta

2018.03.10. 12:18

Börtönre ítélték az amerikaiak legutáltabb emberét

Hét év börtönbüntetésre ítélte pénteken az illetékes New York-i bíróság a tavaly csalás miatt elítélt Martin Shkreli gyógyszeripari befektetőt, akit gyakran az Egyesült Államok legutáltabb embereként emleget az amerikai sajtó.

Martin Shkreli, the former Turing Pharmaceuticals executive who became known as "Pharma Bro" arrives for the first day of jury selection in his federal securities fraud trial June 26, 2017 at United States District Court Eastern District of New York in Brooklyn. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Timothy A. Clary

A 34 éves New York-i üzletembert, aki azzal vált hírhedtté, hogy 2015-ben egyetlen éjszaka alatt drasztikusan megemelte egy életmentő HIV-gyógyszer árát, 2017 augusztusában ítélték el biztosítási csalás és összeesküvés miatt, ám 5 millió dollár óvadék ellenében szabadlábon lehetett volna a mostani ítélethirdetésig. Ezt azonban egy szövetségi bíró nem sokkal később visszavonta, miután az üzletember – állítólag csak tréfából -

ötezer dollárt ajánlott fel annak, aki szerez egy hajtincset Hillary Clintontól.

A pénteki ítélethirdetésen Kiyo Matsumoto kerületi bíró hét év börtönt szabott ki Shkrelire. Az ügyészség eredetileg 15 év börtönbüntetést kért a férfinak.

A sajtó beszámolója szerint az üzletember megtörtnek látszott a bíróságon és könnyeivel küszködve várta az ítélethirdetést. „Sohasem a pénz motivált. Mindig is a feljebb jutás és a hírnév hajtott” – mondta Shkreli.

A börtön mellett az üzletembernek 75 ezer dollár (19 millió forint) pénzbüntetést kell fizetnie és a büntetése részeként további 7,4 millió dollárt koboznak el tőle egyebek között vagyontárgyak formájában. Utóbbit még a hét elején rendelte el a bíróság.

Shkrelinek meg kell válnia a Wu Tang Clan New York-i hiphopegyüttes egyetlen példányban megjelent albumától, a 2015-ös Once Upon A Time In Shaolin című korongtól is, amelyet annak idején 2 millió dollárért szerzett meg egy árverésen. Az üzletembernek továbbá egy Picasso-festményről, valamint egy állítása szerint a tulajdonában lévő kiadatlan lemezről, Lil Wayne amerikai rapper Tha Carter V című albumáról is le kell mondania.

Borítókép: AFP PHOTO / Timothy A. Clary

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!