anyagias behálózás

2018.03.02. 07:00

Ajándékot vár el udvarlójától a csodapóklány

A dán Aarhus Egyetem kutatói már két éve felismerték, hogy azokat a hímeket, amelyek ajándékkal érkeznek a "leánykérésre", kisebb eséllyel falják fel a nőstények.

Ajándékokkal hódítja meg a nőstényt a csodáspók (Pisaura mirabilis) hímje. Elfog egy legyet vagy más rovart, hálóból csomagot fon belőle és azzal indul „leánykérésre”.

A nőstények az ajándék minősége alapján választanak párt, a hímek semmilyen más csábító technikája nem érdekli őket

- derült ki a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem kutatóinak tanulmányából, amelyet a Behavioral Ecology and Sociobiology című folyóiratban mutattak be.

A dán Aarhus Egyetem kutatói már két éve felismerték, hogy azokat a hímeket, amelyek ajándékkal érkeznek a „leánykérésre”, kisebb eséllyel falják fel a nőstények.

A csodáspókok nőstényei ugyanis hajlamosak az udvarlás során elfogyasztani a hímeket.

A Cristina Tuni müncheni biológus vezette kutatócsoport most azt mutatta ki vizsgálataival, hogy a hímek sikere a pókfonállal körbetekert csomag tartalmától függ. A nőstények nem reagáltak a fonálban lévő esetleges csábító kémiai anyagokra. A szakértők szerint ez meglepő viselkedés, mert az ilyen kémiai anyagokon keresztül történő kommunikáció nagyon gyakori a párzás során az állatvilágban.

A szakértők 100 csodáspókkal végezték vizsgálataikat annak kiderítésére, milyen szerepet játszanak a kémiai jelzések az udvarlásban.

A pókok ezeket a jeleket a pókfonálon keresztül is leadhatják.

A nőstények fonala olyan anyagokat tartalmazhat, amely vonzza a partnereket. Ők maguk azonban láthatóan nem érdeklődnek a hímek fonala iránt.

- sem a csomagot körbefogó fonál, sem a hímek által egyébként kibocsátott fonál iránt.

Ez arra utalhat, hogy a nőstények csak a kis ajándék alapján döntenek az udvarlás kimeneteléről.

Címkék#pókháló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!