a termékenység szimbóluma

2018.02.28. 19:41

Cenzúrázták a willendorfi Vénuszt

Cenzúrázta a Facebook a világ egyik legősibb Vénusz-szobrát, mert pornográfnak találta azt.

Vienna - " The Venus of Willendorf " (also known as Woman of Willendorf) has a new home, the new " Venuskabinett " at Vienna's natural history museum. The Venus of Willendorf, a small Paleolithic statuette with a fleshy, distinctively feminine figure, was discovered 100 years ago. The statuette is 29500 years old. PICTURE: taken on 22nd September 2015 during relocation. Venus of Willendorf (Photo credit should read "HELMUT FOHRINGER/APA-PictureDesk via AFP")

Forrás: AFP/APA/APA-PICTUREDESK

Fotó: Helmut Fohringer

A mintegy 30 ezer éves willendorfi Vénusz a bécsi Természettudományi Múzeum gyűjteményének ékköve. A szobrot, amelyre 1908-ban bukkantak Wachau térségében, a nőiesség és a termékenység egyfajta ikonjának tartják művészettörténészek.

A szoborról készült fotót az olasz művészetpártoló Laura Ghianda posztolta ki Facebook-oldalára, ám azt nem helyénvaló tartalom gyanánt a Facebook törölte annak ellenére, hogy az olasz nő négyszer fellebbezett a döntés ellen.

Ghianda első decemberi Facebook-posztját, amelyben elítélte a közösségi oldal cenzúráját, több mint hétezren osztották meg – adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

A bécsi múzeum januárban maga is kérte a Facebookot, engedélyezze, hogy a Vénusz-szobrot továbbra is a maga meztelenségében mutassák be.

„A látogatók soha nem panaszkodtak a női alak meztelenségére. Nincs ok arra, hogy befedjük a willendorfi Vénuszt, eltakarjuk meztelenségét sem a múzeumban, sem a közösségi oldalon”

- reagált az intézmény.

Nem ez az első alkalom, hogy a Facebook művészeti alkotásokat cenzúráz, február elején tárgyalta egy párizsi bíróság Frédéric Durand-Baissas francia tanár keresetét, aki beperelte a közösségi oldal működtetőit, mert lezárták oldalát, amikor posztolta Gustave Courbet világhírű alkotását, A világ eredetét, mert az a meztelen női altestet, beleértve a szeméremtestet ábrázolja. Az ügyben várhatóan március 15-én hoznak ítéletet.

Borítókép: A willendorfi Vénusz a Bécsi Természettudományi Múzeumban.

AFP / APA-PictureDesk / Helmut Fohringer

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!