szép új világ

2018.02.02. 13:53

Kávét is remekül főz Sawyer, a robot

A masina pincérként szintén kiválóan funkcionál.

Tokió, 2018. február 2. A Sawyer névre keresztelt robot kávét szolgál fel a tokiói Henna Kávézóban 2018. február 2-án. A robot, amely a héten debütált, a felszolgálás mellett meg is fõzi a kávét. Japánban egyre elterjedtebb megoldás robotokat alkalmazni a súlyosan öregedõ társadalom miatti munkaerõhiány pótlására. (MTI/AP/Szaszahara Kodzsi)

A japán főváros Sibuja üzleti és kereskedelmi negyedében lévő Henna Kávézóban – japánul: különös kávézó – ezen a héten debütált a Saywer nevű robot. Az egykezű robot az automatából vásárolt jegyet leolvassa és így köszönti a vendéget:

„Szeretne egy finom kávét? Jobbat készítek, mint bármelyik ember, aki itt van”

A masina megőrli a szemeskávét, megtölti a filtert és forró vizet enged rá, egyszerre öt adagot képes elkészíteni. Az így felszolgált kávé 320 yenbe (630 forint) kerül, és csak néhány percet kell rá várni.

Sawyer képes az automata kávégép kezelésére is, hat cappuccinót vagy forró csokoládét képes egyszerre elkészíteni, de zöldteát is felszolgálhat.

A kávézó működtetője, a H.I.S japán utazási ügynökség szerint a robotok alkalmazásával növelni lehet a termelékenységet és még a vendégeket is szórakoztatják ily módon.

„Létfontosságú a termelékenység növelése”

- hangoztatta Tamaki Maszataka, a cég igazgatója. Elmondta, hogy egyetlen személyre van szükség ahhoz, hogy felügyelje a robotot, miközben egy hagyományos kávézóban több embert kell alkalmazni.

„Azt is akarjuk, hogy a robot szórakoztassa a vendégeket, hogy ne csak olyan élmény legyen, mint automatából kávét vásárolni”

- tette hozzá.

A vendégek szerint a robot által készített kávé finom.

„Gazdag aromájú és nagyon jó íze van. Bármelyik üzletben lehet automatában készült kávét vásárolni, és azok is jók, de itt, valóban jól szórakoztam”

- mondta egyikük.

MTI/AP/Szaszahara Kodzsi
MTI/AP/Szaszahara Kodzsi
MTI/AP/Szaszahara Kodzsi
MTI/AP/Szaszahara Kodzsi)

Borítókép: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!