Egyperces

2016.10.24. 11:53

Szoruljon el a szíve: amikor a kutyák alszanak, a gazdájukról álmodnak

Címkék#Hírkereső

Újabb bizonyíték arra, hogy ők az ember legjobb barátai.

BAMA

A kutya az ember legjobb barátja – ezt a négylábúak minden ébren töltött percükben éreztetik is velünk, most azonban úgy tűnik, hogy alvás közben is csak ránk tudnak gondolni. Egy kutató szerint a blökik a gazdájukról álmodnak.

A People.com interjút készített Dr. Deirdre Barrett-tel, a Harvard Medical School oktatójával és pszichológusával annak kapcsán, hogy egy új felmérés kiderítette: az emberek legszívesebben a háziállatuk álmaiba pillantanának bele. Barrett sok érdekességet mondott különböző állatok álmairól, de a legszívszorítóbbat mindenképp a kutyákról mesélte.

„Az embernek nagyjából ugyanazokról a dolgokról álmodnak, mint amik a nap közben is érdeklik, csak vizuálisabban, és kevesebb logikai kapcsolattal. Nincs okunk feltételezni, hogy az állatok ebben különböznének tőlünk. Mivel a kutyák általában különösen erősen kötődnek a gazdájukhoz, nagyon valószínű, hogy róluk álmodnak: az arcukról, a szagukról, és arról, hogy épp örömöt szereznek nekik vagy idegesítik őket.” - áll a cikkben.

A netet a megható megállapításra elöntötték a twittek, melyeken gazdák tömegesen készülnek ki, és beszélnek arról sírva, hogy nem is érdemlik meg a kutyájukat.

És hogy mi a helyzet a másik nagy táborral, a macskákkal? Őket Michel Jouvet, a huszadik század első felének korai álomkutatója vizsgálta. Jouvet kivette a macskák agyából azt a pici részt, ami megakadályozza, hogy megmozduljanak az alvás REM fázisában – ekkor születnek az álmok. Az alvó cicák a szakasz beköszöntével elkezdtek felugrálni, cserkészni, hátat púposítani és fújni. Szóval nagyon úgy tűnt, ők nem a gazdiról, hanem vadászatról álmodnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!