Egyperces

2016.10.26. 15:11

Másfél éves űrséta felvételét adták el élő közvetítésként a Facebookon

Címkék#Hírkereső

Mindenki megette.

BAMA

Szerda délután egy egészen apró lájkot sem lehetett eldobni a Facebookon anélkül, hogy az ember ne találta volna el egy űrséta élő közvetítését. A streamet a Viral USA oldal osztotta meg, rajta egy asztronauta GoPro kamerával a homlokán kint lebegett az űrben, és egy műszert szerelt, alatta a Föld látszott. Páratlan látvány volt az biztos:

Csakhogy kisvártatva kiderült: ez egyáltalán nem élő közvetítés volt, hanem egy tavaly tavaszi videó felvétele. Csak a teljesség kedvéért legyen itt a YouTube-os feltöltés, 2015. április 11-i dátummal:

Nem tudni, hogy a Viral USA-s megosztás most valami elképesztően nagy bénázás eredménye volt, vagy pedig teljesen tudatos, lájkvadász átverés. Mindenesetre ha az utóbbi az igaz verzió, akkor bejött a húzás: a lájk/megosztásgenerátor oldal elmúlt pár napi posztjait visszapörgetve az látható, hogy eddig átlag 20-50 közti megosztások jöttek össze nekik, ezt az újramelegített főzeléket meg néhány óra leforgása alatt kis híján félmillióan osztották tovább a saját profilukon, ami nyilván egy csomó új feliratkozót hozott magának az oldalnak is.

Hogy mi a tanulság? Ne bízzunk senkiben, az igazság odaát van, és további x-aktás bölcsességek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!