Egyperces

2016.10.11. 10:59

Egy elvonóban sütik Olaszország legjobb pizzáját

Ezt ráadásul nem mindenféle utazó világevő mondja, hanem maguk az olaszok.

BAMA

Olaszország nemzeti ételét, a pizzát az ország minden lakosa halálosan komolyan veszi, és ezen nincs mit csodálkozni: a feltéttel megrakott tészta valóságos nemzeti kincs, amiből viszont az egész világ profitált. Úgyhogy ha az olaszok azt mondják, hogy a legjobb pizzát egy elvonón sütik, akkor azt komolyan kell venni – márpedig azt mondják.

A Gastronauta nevű helyi kajás oldal szavazást írt ki, melyen az ország legjobb pizzájára lehetett voksolni – az eredmény szerint Olaszország legjobb pizzáját a riminii S.paccio nevű étteremben sütik, ami egy elvonó épületében üzemel.

A S.Paccio a San Patrignano ifjúsági rehabközpontban működik, és nem valami külsős tulaj bizarr helyszínválasztásaként került az intézménybe, hanem maga az elvonó nyitotta, hogy szakmát és jövőképet adjanak a megcsúszott fiatalok kezébe. A S.paccio minden alkalmazottja, a szakácstól a pincérig, az elvonó páciense, és az étteremben szakácstanfolyamokat tartanak, hogy a függőségétől megszabadult fiataloknak a gyógyulás után nagyobb esélye legyen beilleszkedni a társadalomba. A képzés annyira színvonalas, hogy a pizzás szavazáson 40.000 voksból 7.335 lett a S.Paccio tésztájáé.

A Gastronauta előállt a saját ítéletével is, mely szintén hízelgő: szerintük mind a hagyományos pizzák, mind a kreatív kreálmányok (pl. a „vegán hamburgerhúsos” feltéttel készülő) kiválóak az étteremben, és plusz pont jár nekik azért is, mert az alapanyagokat helyi kistermelőktől szerzik be.

Azért a legnagyobb pacsi mégiscsak az ifjúságsegítésért jár a S.Paccio-nak és a San Patrignano rehabnak.

Akit érdekel a Gastronauta top 50-es listája, itt csemegézhet – egyelőre csak átvitt értelemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!