Egyperces

2016.10.03. 09:47

110 évesen halt meg a világ leghosszabb házasságában élő férfija

Karam Chand és 103 éves felesége, Kartari majdnem 91 évig voltak házasok. A férfit csupán hat hét választotta el a 111. szülinapjától.

BAMA

A pár 1925-ben, egy előre elrendezett házasság keretében kelt egybe Indiában. 1965-ben jöttek Angliába, először Bradford városában telepedtek le, ahol Karam a gyapjúmalomban kapott munkát.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó / Ross Parry
[/caption]

Házasságukból négy lány és három fiú született, 27 unokájuk és egy halom dédunokájuk volt. A család szerint a pár nagyon jól megvolt, soha nem veszekedett.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó / Ross Parry
[/caption]

Karam 1905-ben látta meg a napvilágot Indiában, szülei farmerek voltak. Életéről tavaly így nyilatkozott:

"Bármit ehetsz vagy ihatsz, amit szeretnél - csak mértékkel. Én soha nem tartottam vissza magam attól, hogy élvezzem az életet. Mindig is jó ételeket ettünk és kerültük a mesterséges dolgokat - de a vajat, a tejet és a friss joghurtot szeretjük." - tette hozzá, amikor a hosszú élet titkáról kérdezték.
Karam nemrégiben még a napi egy cigarettájáról is leszokott, de néha azért engedélyezett magának egy korty whiskeyt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó / Ross Parry
[/caption]

A család szerint is hasonló a titok - mármint az egészséges ételekkel kapcsolatban -, csak ők még azt is hozzátették, hogy a fiatalkori kemény munka és a több generáció együttélése is hozzájárult ahhoz, hogy a házaspár ilyen sokáig élt.

Bár Karam és Kartari házassága minden valószínűség szerint a leghosszabb az egész világon, a Guiness Rekordok nem tartja nyilván a párt. A titulust hivatalosan egy amerikai pár birtokolta: Herbert és Zelmyra Fisher 86 évig voltak házasok, de már mindketten elhunytak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!