Egyperces

2016.08.02. 14:10

Robotpókok építik fel a jövőt

A Stuttgarti Egyetem kutatói olyan vívmányt mutattak be, amitől az építőipar új forradalmát várják.

BAMA

Stuttgartban már a jövőt építik, mégpedig robotpókokkal. Ezek a szerkentyűk – melyeket egyébként hivatalosan nem neveznek RoboterSpinnének, csak nekem ütött be így – apró, falmászó gépek, melyek képesek együttműködni, és egészen szofisztikált manővereket megtenni. De minderről sokkal pontosabb képet kaphatunk, ha megnézzük őket akcióban:

 

A minirobotok a falra és a plafonra is felmásznak, szénszálas huzalokból bonyolult hálót szőnek, és feszítenek ki a térben, mely egy felnőtt ember súlyát is elbírja. A gépekben belső ventilátorok dolgoznak, az ezek keltette szívóerővel tapadnak a falakra, a manőverezést pedig érzékeny szenzorokkal oldják meg. Közös akciózásuknak már nevet is adtak a német mérnökök: raj-építkezésnek hívják a kis gépek együttműködését.

A projekt vezetője, Achim Menges azt mondta a Dezeen-nek, hogy még csak a kutatás elején járnak, de meg van győződve arról, hogy a kis robotoké és a raj-építkezésé a jövő, mert így olyan helyekre is fel tudnak húzni építményeket, melyekhez a nagy, ipari robotok nem férnek hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!