Egyperces

2016.08.15. 13:01

Csak 16 éves, de úgy fotózza a rakétakilövéseket, mint a legnagyobbak

John Krausnak van szeme a témához.

BAMA

A tizenhat éves John Kraus Amerika egyik legfiatalabb rakétakilövés-fotósa. A fiú a floridai Satellite Beachen él, csupán fél órányira a Cape Canaveral rakétaindító bázistól és a Kennedy Űrközponttól. Kraus kisebb korában a NASA űrtáboraiban töltötte a nyarakat, és kedvenc műsorai között mindig ott voltak a kilövési közvetítések. "Az a nyers erő, amit a rakéta kilövéskor kiad, lélegzetelállító. Ezt egyszer az életben mindenkinek látnia kéne." - mondta a fiú szenvedélyéről a Wired-nek.

Kraus első komoly fényképezőgépét 2015. januárjában vásárolta, azóta már több mint húsz kilövést fotózott végig. Fiatal kora ellenére az AmericaSpace.com akkreditált fotósa, ami nagyon közeli bejárást biztosít neki a rakétaindításokhoz.

Júniusban mindössze 120 méterre fotózott a kilövéstől, a lángok betöltötték az egész képet. Ez veszélyes is lehet, de Kraus nem izgulta túl: "a fényképezőgépem állva maradt, és nem olvadt rá a védőzsák, szóval ennek eléggé örültem."

A távolabbi fotóknál Kraus minden kilövési szakaszt hosszú záridővel rögzít, majd ezeket egybefűzi képszerkesztővel, hogy végül kirajzolódhasson a gyönyörű lángpálya.

A nyári szünetnek mindjárt vége, így hamarosan Kraus is visszaül az iskolapadba. Még nem tudja, felnőttként mivel akar majd foglalkozni, de az biztos, hogy a kilövéseknek sosem fog hátat fordítani.

John Kraus

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!