Digitália

2023.12.07. 06:00

Íme, a sikeres egyszemélyes internetes vállalat története

Itt a bizonyíték, hogy lehet egyedül is fontos, komoly céget alapítani és működtetni. Most, sikere csúcsán a cégnek már két és fél alkalmazottja van.

MW

Forrás: Troy Hunt

Ha véletlenül még nem használta volna a Have I Been Pwned-et, amit az internet 100 legfontosabb cége közé soroltak, éppen ideje megismerni. Nagyon egyszerű, tökéletesen megbízható, ingyenes szolgáltatásról van szó:

világos felületén bárki ellenőrizheti, hogy személyes adatai – e-mail-címe, felhasználóneve – nem szivárgott-e ki hackertámadásban.

Azután elindították a Pwned Passwords szolgáltatást is, amivel ingyenesen ellenőrizhetjük, a jelszavunk kiszivárgott-e. A weboldal soha nem fogja felhasználni a címünket, levelekkel sem bombázza felhasználóit.

Bekaptam?

A Have I Been Pwned? cég idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Mostanáig egyetlenegy ember, Troy Hunt biztonsági szakértő működtette a vállalatot, amit magánszemélyek tömegén kívül világszerte használnak vállalatok, kormányok, rendvédelmi szervek.

Hogy futott neki a cégalapításnak? Hunt egy évtizede közzétett egy tweetet a Twitteren (mai X):

Aztán, ahogy mondják, a dolgok gyorsan felpörögtek. Már másnap közzétett egy bejegyzést arról, hogyan sikerült olyan gyorsan keresnie aggályos szivárogtatást 154 millió rekord között.

Miért találta éppen a „Pwned?” nevet? Próbáljunk csak kitalálni szinte bármilyen normális hangzású angol nevet, és szerezzünk hozzá egy .com domaint. Sok szerencsét! – magyarázza a domainpiac telítettségét Hunt. És bevallja, azért is felelt meg neki a fura név, mert kezdetben azt hitte, ebből sem lesz más, csak egy újabb sikertelen vállalkozás – akkor pedig mit számít a név?

De a „pwned” megragadt, annyira, hogy szinonimákat gyártottak rá, és az angolban manapság már igeként használják. A pwn mára azt jelenti, Have I Been Pwned.

2013-tól 2019-ig a vállalati személyes adatok kiszivárogtatása világszerte nem lassult, hanem gyorsult, így folyamatosan nőtt azoknak a száma, akiknek szükségük volt a Have I Been Pwned? kontrolljára. 2019 júniusáig nyolcmilliárd személyes adat szivárgott ki és hárommillió ember kapott értesítő e-mailt a Have I Been Pwned?-től: a ténylegesen elküldött értesítések száma pedig hétmillió lett.

A weboldal egyedi látogatóinak száma 150 000 olyan napokon, amikor semmi sem történik, de amikor kirobban egy újabb botrány, 10 millióan is meglátogatják.

Szolgáltatásait magán- és üzleti célokra veszik igénybe, s az ügyfelek között ott van a brit és az ausztrál kormány, sőt a bűnüldöző szervek is. 2023 áprilisában elismerő levelet és emlékjelvényt kapott az FBI-tól.

Mivel azonban mindent egyedül kellett csinálnia, Hunt bevallotta, 2019-re elfáradt, a kiégés határára jutott, s fontolóra vette a vállalat eladását. Magánéleti problémák is voltak a háttérben, válási problémákkal küszködött.

Sok, egészen pontosan 141 cég jelentkezett a megvásárlására, de végül Hunt meggondolta magát, bejelentette, nem adja el a Have I Been Pwned?-et, és továbbra is egyedül fogja vezetni. Az ingatlanját kiárusította a volt feleséggel folytatott pereskedés során, de a cége megmaradt.

2021-ben a céghez új munkatársak érkeztek: újranősült, s házastársa, Charlotte lett a vezérigazgató-helyettese. Az alábbi X (Twitter) bejegyzést már Charlotte Hunt posztolta:

És belépett részmunkaidőben Stefán Jökull Sigurðarson, aki a kódkészítésért és -tisztításért felelős.

– Én csak azt tudom biztosan megjósolni, hogy még több adatszivárgás lesz – mondja Hunt. – Azt hiszem, az indexelés egyre értékesebb feladat lesz. Kíváncsian várom, mit találok, amikor holnap reggel felébredek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!