Digitália

2023.10.12. 06:00

Csökkenti az akku élettartamát, ha éjszakára tölteni hagyjuk a mobilt?

Felrobbanhat a túltöltött okostelefon? Állásában is öregszik az akkumulátor? Másként működik a Samsung és az iPhone?

MW

Forrás: Shutterstock

Egy okostelefon feltöltése időbe telik, ezért a legtöbben lefekvés előtt szeretik töltőre csatlakoztatni, és reggelig csontra feltölteni. Szakértők a nagy okostelefon-gyártók adatai, a korábbi balesetek és megfigyeléseik alapján elmagyarázták az akkumulátorok töltésének legjobb módját.

Számos tényező határozza meg az akku élettartamát, beleértve, hogy mikor gyártották, és a „kémiai korát”. Ez utóbbi a telefon akkumulátorának fokozatos leromlására utal olyan változók miatt, mint a hőmérséklet ingadozása, a töltési és kisütési szokások, valamint az általános használat módja.

Idővel a lítium-ion akkumulátorok kémiai öregedése csökkenti a töltési kapacitást, az akkumulátor élettartamát és a teljesítményt.

Az Apple szerint:

Az iPhone akkumulátorát úgy tervezték, hogy normál körülmények között üzemelve megőrizze eredeti kapacitásának akár 80 százalékát 500 teljes töltési ciklus után.

Akár! – tehát ezt az adatot jó esélyünk van rontani.

A gyakorlatban a kutatások szerint egy 2019-es okostelefon akkumulátora átlagosan 850 teljes töltési/kisütési cikluson megy keresztül, mielőtt 80 százalék alá csökkenne. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti akkumulátorkapacitásnak csak 80 százaléka marad körülbelül két-három év használat után. Innét kezdve az akku észrevehetően gyorsabban kezd lemerülni.

Fel kell tölteni a telefont éjszaka?

A legtöbb újgenerációs okostelefon 30 perc és 2 óra között tölt fel teljesen.

A telefon éjszakai töltése nemcsak szükségtelen, hanem kifejezetten felgyorsítja az akkumulátor elöregedését is. Az akkumulátor élettartamának maximalizálása érdekében kerülni kell a teljes töltési ciklusokat, magyarul ne merüljön soha 0 százalékra és ne vigyük 100 százalékra.

A Samsung azt mondja:

Az akku túl gyakori 100 százalékos töltése kedvezőtlenül befolyásolja az akkumulátor teljes élettartamát.

Hasonlóképpen, ha az iPhone készülékeket hosszabb ideig teljes töltöttségen tartják, az károsíthatja az akkumulátor állapotát.

A teljes feltöltés helyett azt javasolják, hogy az akkumulátort 80 százalékig töltsük fel, és ne hagyjuk, hogy 20 százalék alá süllyedjen.

Túl lehet tölteni a telefont?

Elméletileg a lítium-ion akkumulátorokat túl lehet tölteni. Ez biztonsági kockázatokhoz vezethet, például az akkumulátor túlmelegedéséhez és kigyulladásához. A jó hír az, hogy a legtöbb modern telefon beépített védelemmel rendelkezik, amely automatikusan leállítja az akkumulátor 100 százaléknál tovább töltését – ezzel megelőzve a túltöltés okozta károkat.

Azonban minden alkalommal, amikor (a háttérben futó alkalmazások miatt) az akkumulátor töltöttsége 99 százalékra csökken, akkor „csepptöltés” következik: újra kezdődik a töltés, hogy a mobil fenntartsa a teljesen feltöltött állapotot.

A csepptöltés idővel rongálja az akkumulátort. Ezért sok gyártó rendelkezik olyan funkciókkal, amelyek ezt szabályozzák. Az Apple iPhone-jai olyan funkciókat kínálnak, amelyekkel 80 százalék fölött késleltethetjük a töltést. A Samsung Galaxy telefonjai 85 százalékra korlátozzák a töltést, ha aktiváljuk az opciót.

Az Apple és a Samsung is kínál olyan beállításokat, amelyek meghosszabbítják az akkumulátor élettartamát és csökkentik az öregedését

Felrobbanhat a telefon a töltéstől?

Nagyon valószínűtlen, hogy az okostelefon felrobbanjon töltés következtében – különösen azért, mert a legtöbb telefon már rendelkezik automatikus túltöltés elleni védelemmel.

Ennek ellenére az évek során számos alkalommal hallottunk telefonok váratlan robbanásáról, gyulladásáról. Ez többnyire gyártási hibák, rossz minőségű hardver vagy fizikai sérülés következtében fordult elő.

A lítium-ion akkumulátorok túlmelegednek, ha a töltés során keletkező hőt nem képesek eloszlatni. Ez égési sérüléseket vagy szélsőséges esetekben tüzet okozhat.

Ezenkívül ezek az akkumulátorok csakis a 0 és 40 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományban működnek hatékonyan. Magasabb környezeti hőmérsékleten kitágulhatnak, ami tüzet vagy robbanást okozhat.

A nem megfelelő, hibás vagy rossz minőségű töltő vagy kábel használata túlmelegedéshez, tűzveszélyhez és magának a telefonnak a károsodásához is vezethet.

8 tipp az akkumulátor élettartamának növeléséhez

Bár a telefonunk valószínűleg beépített biztonsági mechanizmusokkal rendelkezik az akkumulátor védelmére, ha óvatosan járunk el, még tovább fog működni. Íme néhány módszer az akku védelmére:

  1. Telepítse a legújabb szoftverfrissítéseket, hogy telefonját naprakészen tartsa a gyártó akkumulátorhatékonysági fejlesztéseivel.
  2. Eredeti vagy hitelesített töltőket használjon, mivel a nem hitelesített töltők teljesítménye (amper, volt és watt) eltérő lehet, és előfordulhat, hogy nem felel meg a szükséges biztonsági előírásoknak.
  3. Ne tegye ki a telefonját magas hőmérsékletnek – az Apple és a Samsung szerint az ő telefonjaik 0 és 35 Celsius-fok közötti környezeti hőmérsékleten működnek a legjobban.
  4. Korlátozza a töltést a teljes kapacitás 80 százalékára, és ne engedje, hogy 20 százalék alá süllyedjen;
  5. Ne hagyja a telefont töltőn huzamosabb ideig, például éjszakára. Húzza ki az áramforrásból, ha az akkumulátor töltöttsége eléri a 100 százalékot.
  6. Töltés közben tartsa jól szellőző helyen a telefont, és ne helyezze azt vagy a töltőt takaró, párna vagy a teste alá, amíg az áramforráshoz van csatlakoztatva.
  7. Figyelje az akkumulátor állapotát, és azonosítsa a szokatlan tendenciákat, mint például a túlzottan hosszú töltési időt vagy a gyors lemerülést.
  8. Ha azt észleli, hogy telefonja túlságosan felmelegszik vagy kidudorodik, duzzad a hátlapja, rögtön forduljon hivatalos szervizközponthoz, hogy ellenőrizzék és javítsák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!