Digitália

2023.05.21. 06:00

Egyre jobban fogynak a Vaterán a retró számítógépek

Nemcsak a hetvenes és nyolcvanas évekbeli számítógépek, de a kilencvenes évekből származó PC-alkatrészek is jó pénzért találtak gazdára.

MW

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt négy év során csaknem megduplázódott a Vaterán a retró számítógépek, vintage konzolok és egyéb régi hardverek eladása: ezekből már 2019-ben is több mint évi háromezer talált gazdára, tavaly pedig már megközelítette a hatezret is a megvalósult tranzakciók száma – csaknem 45 millió forint értékben.

„A retró számítógépeknek hasonló rajongótábora alakult ki, mint egyes veteránautóknak, például a Volkswagen Bogárnak. Ez igen kreatív hobbi, nemcsak a nosztalgiáról szól, a gépek életben tartása és új programok, kiegészítők fejlesztése is nagy kihívás, sőt, egyes, nehezen beszerezhető ősgépeknek már a replikái is borsos árúak” – kommentálta a jelenséget Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság kommunikációs vezetője, aki nemrég tartott előadást a mikroszámítógépekről a SZTAKI-val közösen megrendezett #neumann120 konferencián.

Számológépért adták a legnagyobb összeget

Érdekesség, hogy a Vaterán eddig a legmagasabb, félmillió forint feletti áron nem is egy számító-, hanem egy asztali méretű, programozható HP-9810-es számológép talált gazdára, amely még a hetvenes évek elején került az amerikai boltokba.
 

HP-9810


A modell a Hewlett-Packard korai asztali programozható számológépei közé tartozik. Ezek a korai HP számológépek a személyi számítógép becses elődei, ráadásul extra gyártási minőséget képviselnek, ezért kultikus státuszúak – kommentálta Képes Gábor.

Tavaly a második legdrágábban elkelt gép egy nyolcvanas évek elejéről származó, a jól ismert C-64-es otthoni géppel ellentétben kifejezetten vállalatoknak szánt Commodore CBM 610-es volt gyári monitorral és lemezmeghajtóval – 250 ezer forintos áron.

Jó áron mennek el a magyar mikrogépek

A vaterás toplista harmadik szereplője a magyar fejlesztésű és gyártású HT-1080Z, amely 200 ezer forint feletti áron kelt el.
 

 


A gép nevében lévő rövidítés a Híradástechnika Szövetkezetet rejti, amelynek e modellje a nyolcvanas évek hivatalos magyar iskolaszámítógépe volt, így egy nemzedék alapélménye volt rajta a BASIC a programozása, és sokan ezen az eszközön próbálták ki életük első számítógépes játékait is – magyarázta az informatikatörténész. Nem véletlen tehát, hogy a még ritkább, feltehetően inkább irodáknak, cégeknek árusított 2080Z változata magas áron talált gazdára.

Ugyancsak jelentős, 150 ezer forint feletti áron ment el idén a Vaterán az egyik első magyar gyártmányú, bolti forgalomba került házi számítógép, a Primo egyik példánya is.
 

 


Ezen kívül a legdrágábban gazdára talált retró gépek toplistáján egy sor különböző Commodore Amiga számítógép mellett kilencvenes évekbeli PC-alkatrészeket, főként korai hangkártyákat (Gravis), illetve 3D-gyorsítókat (3Dfx) találni, amelyek jó állapotú példányaiért ma is szép összeget adnak a gyűjtők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!