Digitália

2022.12.10. 06:00

Íme, a milliárdos pénzember holdutazásának űrhajósai, a rappertől a DJ-ig

A holdutazást nem unalmas tudományos vállalkozásnak, hanem a dúsgazdagok jó bulijának tekintheti Maezawa Yuszaku. Végül is, ő fizeti az egész számlát.

Forrás: Dear Moon

Maezawa japán milliárdos divatmágnás elárulta, hogy többek között K-pop sztár és egy ismert DJ is ott lesz a kiválasztott űrhajósok között, akik jövőre felülnek Elon Musk egyik rakétájára és történelem első magánűrhajósaiként megkerülik a Holdat.

A kedves mosolyú, megnyerő Maezawa Yuszaku online divatkereskedő nem először vásárol űrutazást: tavaly egy Szojuz űrhajóval ment fel a Nemzetközi Űrállomásra 12 napra. Most az összes helyet megvette a Hold körüli utazásra – azt nem árulja el, hogy mennyiért. Csak annyit mondott, utasait ingyen viszi.

A japán milliárdos a Nemzetközi Űrállomásra tartó expedíciója előtt
Fotós: AFP / Forrás: Shamil Zhumatov

A Dear Moon nevet kapott hatnapos küldetésre eredetileg egy művészcsoportot akart magával vinni, de később bejelentette, hogy kibővítette a „művész” fogalmát. Egy tavalyi videóbejelentésben közölte, hogy „nyitott az élet minden területéről érkező emberek felé, akik művésznek tekintik magukat”.

Tavaly egy ponton Maezawa még azt is felvetette, hogy egy randevúműsorban keres majd magának „élettársat”, aki csatlakozna hozzá az utazáson. Később azonban lemondta a tervet, mondván, hogy „vegyes érzelmei” vannak a megoldással kapcsolatban.

Végül is kiválasztott lett Tim Dodd youtuber, Yemi AD koreográfus, Choi Seung Hyun rapper, Steve Aoki DJ, Rhiannon Adam fotós, Karim Iliya fotós, Miyu táncos (tartalék), Dev Joshi színész, Brendan Hall dokumentumfilmes, Kaitlyn Farrington snowbordos (tartalék).

„Nem hagyhatom ki ezt a lehetőséget” – mondta Aoki DJ. – „A lelkem ezért könyörög.”

A Dear Moon szerint az utazás 2023-ban lesz, bár a SpaceX új rakéta- és űrhajórendszere, a Starship még nem végezte el első orbitális tesztrepülését.

Így tehát a legénység tagjainak szokatlan kiválasztása és az amatőr összeállítás ellenére is veszélyes és kalandos vállalkozás lesz. A hatalmas Starship rakéta ugyanis még mindig fejlesztés alatt áll a vállalat dél-texasi tesztelő létesítményeiben.

Forrás: Dear Moon

Néhány korai prototípus rövid „ugráspróbát” már végzett, néhány mérfölddel a Föld felett repültek ugyan, de a cég még nem tesztelte a Super Heavyt, a hatalmas, 69 méteres rakétát, amelyre szükség lesz, hogy az 50 méteres Csillaghajót a Föld pályáján túlra hajtsák.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk hónapok óta azt nyilatkozza, hogy hamarosan készen áll a teszt elvégzésére, de a vállalat még mindig a szövetségi szabályozó hatóságok engedélyére vár.

Musk korábban azt mondta, a Starship 2023-ig rendszeres repüléseket fog végezni, de nem világos, hogyan fogja ezt az ígéretet valóra váltani. Persze a repülőgépipar hírhedt azokról a projektekről, amelyek sokkal hosszabb ideig tartanak – és sokkal magasabb költségekkel járnak –, mint azt várták.

A Dear Moon küldetéssel Maezawa legénysége lehet az első civil csapat, amelyik űrhajójával kilép a Föld körüli pályáról és eljut a Holdra.

A másik milliárdos Muskhoz hasonlóan rajong a nyilvánosságért és imádja a Twittert. Azzal dicsekedhet, hogy ő tartja a Guinness-rekordot a legtöbbször újratweetelt posztért.

Mindent megtesz a figyelem felkeltéséért a kissé talán hóbortosnak tűnő Maezawa. Tavaly a Nemzetközi Űrállomáson például közzétett egy nagy feltűnést keltő videót, amelyben elmagyarázza, hogyan kell használni a WC-t a súlytalanság állapotában.

Már jó előre közölte, hogy asszisztensével olyan mellbevágó kérdésekre keresik a választ, mint hogy „előre mozognak-e a súlytalanság állapotában, ha szellentenek?”, illetve, hogy „lehet-e Pokémon GO-t játszani odafönn keringve?”

Ami a vécé használatát illeti, a videó angol nyelvű feliratot kapott, de a milliárdos mutogatása nyelvtudás nélkül is tökéletesen érthető. A lényeg, hogy a kisdolgukat vákumos csővel, a nagyobbat zacskóval rendezik, hogy ne szálljon szerteszét az űrállomáson.

Maezawa a Twittert használta arra, hogy legénységet toborozzon a Hold körüli körutazásra: egymillióan jelentkeztek a felhívására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!