Digitália

2022.11.06. 06:00

A Tesla autók szellemet észlelnek, amikor áthaladnak egy temetőn

Teslával temetőbe menni? Óvatosan, mert az önvezető rendszer megijesztheti.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Zaleman

Szellemek nincsenek? Úgy tűnik, a Tesla autók okosrendszere úgy gondolja, igenis léteznek. A TikTok olyan forrás, amilyen, de mégis már többször is vírusként terjedő videóján rögzítettek Teslával kísérteteket.

Mert nem az alábbi az első TikTok- és YouTube-videó, amelyik azt rögzíti, hogy az autó önvezető rendszere kísértet lát. Néhányan elmentek autókázni a temetőbe, s ahogy a sötétben haladtak, az önvezető rendszer hirtelen figyelmeztette őket, hogy egy személy áll az út szélén.

Szabad szemmel nem látható személyek a Tesla kijelzőjén

A riasztásnak az a dolga, hogy figyelmeztesse a sofőrt: valaki van a közelben és ki kell kerülnie. Amikor azonban kinéztek az ablakon, a jelzett helyen nem volt kint senki – csak egy sírkő. A videón pedig sikoltoznak, hogy szellem üldözi őket.

A sofőr, aki eleve azért ment oda, hogy bizonyítsa az ijesztő jelenséget, folyamatosan üvölt: „Megmondtam! Megmondtam!”

Egyik utasa azt mondja: „Rendben, hiszek neked!” Közben valaki sikoltozik a háttérben, egy negyedik szerint: „A Teslád halottakat lát!”

Ezeket az autókat számtalan elektronikával, radarral, kamerákkal és egyéb érzékelőkkel szerelik fel, hogy minél nagyobb biztonságban tudják az utasokat. Sajnos néha nem így sikerül. A rendszerek meghibásodhatnak, és összezavarhatják az illesztőprogramokat. Annyira, hogy pánikba sodorhatják az utasaikat, mint ezeken a videókon.

A Tesla fantomfékproblémáját és a gépkocsi egyéb „kísérteteit” már jól ismerik a szakértők és számos tulajdonos is. Ebben a halloweenes szezonban azonban újra elterjedt a hír: szabad szemmel nem látható halottakat mutat a rendszer.

A The Verge-nek Sam Abuelsamid önvezetőautó-szakértő magyarázza a jelenséget:

annyi az egész, hogy az autó fedélzeti számítógépe „látja” a sírköveket, és emberként azonosítja őket, mert nem tanították be ezek felismerésére.

Még a szellemlátás lenne a legkisebb baj

A Tesla úgy döntött, hogy vezetőt segítő funkcióik kialakításában kizárólag a kamerákra hagyatkozik. A kamerák pedig passzív érzékelők: olyan fényt rögzítenek, ami más tárgyakról visszaverődik.

A Jalopnik számtalan elrettentő példát szedett össze az önvezető kocsi hírhedt tévedéseiről. Összetéveszti a holdat egy sárga lámpával, de ettől még nem lesz vérfarkas. Szintén keveri a mosó- és szárítógépet a busszal.

De akad rosszabb is: a hirdetőtáblát a stoptáblának nézi, a rendőrautót nem látja és nekimegy, az emberekkel teli járdákat pedig szabad útvonalnak gondolja:

Ezek után az a legkevesebb, hogy összekeveri a sírköveket az emberekkel.

Így nézve joggal találják ijesztőnek az infotainment képernyőjén megjelenő szellemeket: számos szakértő szerint a Tesla úgynevezett Full Self Driving szoftverének legújabb frissítése nem érdemli meg a béta minősítést sem.

A minap az amerikai szövetségi hivatal bűnügyi nyomozást jelentett be a Tesla Autopilot rendszerével kapcsolatban. A több mint 800 000 jármű, amely jelenleg ezzel a szoftverrel gurul a forgalomban, potenciálisan súlyos baleseteket okozhat. Ami viszont tényleg elég félelmetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!