Digitália

2022.10.17. 06:00

Így védjük meg a gépet a fertőző pendrive-októl

Népszerű, mindenki használja, nem is gondolnánk, milyen kockázatnak tehetjük ki vele a laptopot, asztali számítógépet.

Forrás: Shutterstock

Egy az Illinoisi Egyetemen végzett régebbi tanulmány során a kutatók 297 pendrive-ot „hagytak el” az egyetemen. Mint kiderült, a csali eszközök 98 százalékát boldogan felkapták és elvitték a diákok és az oktatók, felét óvatlanul azonnal rá is dugták egy számítógépre – nem törődtek vele, hogy akár kártevőt is hordozhat.

Ha a pendrive vagy a flash meghajtó fertőzött fájlt tartalmaz, akkor információkat lophat, fájlokat rongálhat, nem kívánt hirdetéseket jeleníthet meg, vagy nyomon követheti böngészési szokásainkat.

Érdemes tehát odafigyelni és bevetni egy-két eszközt, hogy a gépünket védeni tudjuk a másoktól kapott, fertőzött pendrive-okon terjedő rosszindulatú programoktól és vírusoktól.

Néhány alapszabály

– Ne használjunk ismeretlen vagy nem megbízható kézből kapott flash meghajtót.
– Különítsük el a személyes és a munkánkkal kapcsolatos pendrive-okat.
– Titkosítsuk az érzékeny adatainkat, hogy megvédjük a hackerektől.

Célszerű lépések

A figyelmetlenségből, vagy mások gondatlansága miatt a gépre csatlakoztatott flash meghajtók elleni védelem érdekében

tiltsuk le az automatikus lejátszást a Windows és a macOS rendszerben.

A macOS nem játssza le automatikusan az összes cserélhető eszközt, megbízhatóbb is a Windowsnál, amelyik kérdés nélkül lejátssza az összes cserélhető eszközt, beleértve a flash meghajtókat is. A védelemhez tiltsuk le ezt funkciót a Windows 11-ben:

Nyissuk meg a Beállításokat, majd lépjünk a Bluetooth és eszközök > Automatikus lejátszás menüpontra, s kapcsoljuk ki az Automatikus lejátszás használata minden médiához és eszközhöz opciót.

Az Automatikus lejátszás alapértelmezett beállításainál válasszuk a Ne tegyen semmit beállítást a Cserélhető meghajtó és a Memóriakártya beállításainál.

Számoljunk vele, hogy a szabályok pontos betartása esetén is előfordulhat, hogy számítógép megfertőződik: a pendrive használatától függetlenül is indokolt pár védelmi vonal kiépítése. Egy minőségi vírusirtó program sok olyan funkciót, például valós idejű keresőmotort biztosít, amely megvédi a számítógépet a fertőzött flash meghajtóktól is.

Kiegészítő megoldások haladóknak

A Ratool, azaz a Removable Access Tool egy ingyenes eszköz, amit például akkor érdemes használni, ha okunk van attól tartani, hogy a számítógéphez illetéktelenek is hozzáférnek.

 

Ez a szoftver segít a külső eszközök (CD, DVD stb.), s a flash meghajtók vezérlésében is. Teljesen letilthatjuk vele a külső eszközöket, vagy letilthatjuk rajtuk az írásos hozzáférést: ezzel megakadályozzuk, hogy mások módosítsák vagy pendrive-ra írják az adatokat.

Érdekes megoldás a próbaidőre ingyenes USB Safeguard, amely lehetővé teszi az érzékeny fájlok cserélhető meghajtón való biztonságos tárolását. Adatainkat a pendrive-on tárolja, jelszóval védett virtuális meghajtón. Windows rendszerű számítógépeken anélkül működik, hogy rendszergazdai jogokat igényelne.

Ingyenes és egyszerű alkalmazás az USB Flash Security, amely az USB-eszközök letiltását és feloldását oldja meg Windowson. Csakis a flash alapú meghajtókat blokkolja, és nem gátolja más eszközök, például a vezeték nélküli billentyűzetek vagy egerek, kulcsok működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!