Mint egy fa

2022.09.01. 12:06

Uzsonnásdoboznyi műszer sikeresen állít elő oxigént a Marson

Az úgynevezett Moxie tavaly február óta sikeresen állít elő oxigént a Marson – nagyjából annyit, mint egy átlagos fa a Földön –, kutatók most egy jóval nagyobb teljesítményre képes verziót juttatnának el a vörös bolygóra, előkészítendő az emberes utazásokat.

Forrás: NASA

Fotó: R. Lannom

Több száz fa által megtermelt oxigén mennyiségét előállító szerkezet eljuttatása a Marsra – ez a következő célja a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak, akik a Science Advances című folyóiratban tették közzé a Moxie nevű oxigénfejlesztő szerkezet eddigi működéséről és a kutatás további céljairól szóló tanulmányukat.

A szerkezet a Mars 95 százalékban szén-dioxidból álló légköréből termel oxigént.

Eddig hét alkalommal, különböző feltételek közepette indították be a szerkezetet, és a Moxie minden alkalommal elérte azt a célt, hogy a bolygó felületén levő szén-dioxidból óránként hat gramm oxigént vonjon ki, nagyjából a földi fák sebességével megegyezően.

A Moxie, amely a NASA bolygókutató központja (JPL) által kifejlesztett Perseverance marsjáró fedélzetén jutott el a vörös bolygóra, bebizonyította, hogy minden évszakban és a nap bármely szakában képes feladata ellátására – állapították meg a kutatók.

A projekt vezető kutatója, Michael Hecht megjegyezte, hogy „sokat tanultak” ebből a kísérletből, amely a jövőbeni, nagyobb léptékű rendszerek alapjául fog szolgálni.

A kutatók elképzelései szerint a Moxie méretarányosan megnövelt változatát küldenék a Marsra. Ez a szerkezet még az emberes Mars-utazás előtt kezdené meg működését a vörös bolygón.

A szerkezet folyamatosan termelné az oxigént, immár több száz fa teljesítményét produkálva,

ami elég lenne a misszióban részt vevő emberek ellátásához és olyan rakéta meghajtásához, amely visszahozza őket a Földre.

Ez kiváltaná azt a feladatot, hogy ugyanezt az oxigént a Földről kelljen a Marsra szállítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!