Viber

2022.08.23. 18:04

AR lencsével és kártyákkal is ünneplik a magyar hagyományokat

A Viber különleges kampánnyal készült az államalapítás napjára, hogy a felhasználók a platform kifejező digitális eszközeivel köszönthessék egymást.

Forrás: Viber

Augusztus 28-ig még elérhető többek között egy új lencse, mely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy felpróbálják a koronát, mint az alapító királyunk, és ünnepi hangulatba kerüljenek. Az ünnep kapcsán a Viber felmérést végzett magyarországi felhasználói körében az államalapítással kapcsolatos történelmi tudnivalókról, a több ezer válaszadó pedig összességében tájékozottnak bizonyult.

A hagyományok és az innováció kézben jár a Viber számára, ezért a népszerű üzenetküldő platform egy különleges lencsét és üdvözlőkártyákat biztosít felhasználóinak az államalapításhoz kapcsolódó szimbólumokkal, hogy a magyarok a világ bármely pontján köszönthessék ismerőseiket. A Viber hivatalos magyarországi csatornáján egy három kérdésből álló ünnepi kvízzel készült, melyben több ezer lelkes felhasználó tette próbára történelmi ismereteit. A válaszadók 37 százaléka tudta, hogy Szent István megkoronázása miatt ünnepeljük augusztus 20-án az államalapítást. 31 százalékukat megtévesztette az a válaszlehetőség, miszerint az ország alapító okirata ezen a napon készült el, de ugyanennyien szavaztak arra is tévesen, hogy I. István augusztus 20-án tartott törvénykezést a Fehérvárra összehívott királyi tanáccsal. 

A felhasználók döntő többsége (80 százalék) tudta pontosan, hogy az ünnepségsorozat a magyar zászló felvonásával kezdődik a Kossuth téren (14 százalék szavazott a koronaékszerek megszentelésére, 6 százalék pedig az országtorta bemutatására, melyek az ünnepségsorozat későbbi részét képezik). Az Új Kenyér elnevezésével kapcsolatos kérdés bizonyult a legnehezebbnek, ugyanis a játékban részt vevők mindössze 25 százaléka tudta pontosan, hogy a Rákosi-rendszerhez köthető a kifejezés, hiszen a korszakban megszüntették a nap nemzeti jellegét, és az államalapítás helyett inkább az aratást és a dolgozó embereket ünnepelték. A válaszadók nagy része a vidéki hagyományoknak tulajdonította a fogalmat.  

Azon felhasználók, akik mindhárom kérdésre helyes választ adtak, sőt azok is, akik a közvélemény-kutatás segítségével felidéznek néhány tényt, most „megkoronázhatják magukat” a különleges ünnepi lencsével, amit megosztva még izgalmasabbá tehetik az államalapítási ünneplést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!