Ma van a Föld napja

2022.04.22. 06:00

Íme, a világ eddigi legfenntarthatóbb laptopjai

A Föld napja alkalmából a Dell Technologies bemutatta a Dell Latitude 5000-es szériát.

Az új termékek és anyagok a Dell nemrégiben bemutatott Luna koncepciójára épülnek – ez egy nagy reményekkel útjára indított prototípus, amely új ötletekkel igyekszik csökkenteni a nyersanyag-felhasználást és próbál minél több körforgásos anyagot használni.

Fenntartható anyagok innovatív felhasználásával készült

A Latitude 5000-es sorozat a Dell legnagyobb darabszámban eladott notebook modellcsaládja, így a vállalat számottevő hatásokat érhet el, ha ide összpontosítja új fenntarthatósági megoldásait. A Latitude 5000-es sorozat legújabb gépeinek tervezése során még több figyelmet fordítottak az újrahasznosított és megújuló anyagok használatára.


   • A laptopok teteje 71 százalékban újrahasznosított és megújuló anyagokból készül – a papíriparmelléktermékéből előállított bioműanyagból (21%), visszanyert szénszálból (20%) és fogyasztói használat után újrahasznosított műanyagból (30%). A Dell az eszközök második legnagyobb súlyú alkotórészére – a fedélre – összpontosít, így többet tehet a fenntarthatóságért, csökkentve a termék gyártásával járó szén-dioxid-terhelést, illetve víz- és energiafelhasználást.  
   • A rendszer alapját újrahasznosított szénszál (20%) és ricinusolajból készült új, bioalapú (39%) gumitalpak alkotják. Ez a megújuló anyag csökkenti a függésünket a kőolajalapú anyagoktól.
   • A sorozat fontos mérföldkőnek számít abban, ahogy a Dell az óceáni műanyagokat használja, és a termékek csomagolásán túlra is kiterjeszti a felhasználást. A Latitude 5000-es sorozat ventilátorháza óceáni műanyagokat is tartalmaz (28%).
   • A Latitude 5000-es gépeket védő csomagolás 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készül – amelyek mindegyike teljes mértékben újrahasznosítható.

Az óceánokba jutó műanyagok súlyos környezeti problémákat okoznak, ezért a Dell 2017-ben az iparágban elsőként indította el a projektjét, amely a kereskedelmi csomagolásokhoz óceáni műanyagokat használ. A cél az volt, hogy a hulladékot még azelőtt kivonja és nyersanyaggá alakítsa, hogy az bekerülne a kontinentális vizekbe. 

Azóta a Dell drasztikusan növelte a felhasználási volument – több mint 100 tonna óceáni műanyaghulladékot használt fel összesen több mint 5,1 millió újrahasznosítható csomagolótálcához és zárókupakhoz.

A Dell amellett, hogy az óceáni műanyagok használatát kiterjesztette a Latitude 5000-es sorozatra, a Precision 3000-es sorozatú mobil munkaállomásainak ventilátorházában, valamint a Dell OptiPlex Micro asztali számítógépek és a Precision munkaállomások ventilátorában és ventilátorházában is megtalálható az anyag. A Dell az anyag használatát kiterjesztette az EcoLoop Pro sorozatú hátizsákjaira, tokjaira és aktatáskáira is, amelyek fő külső anyagai 100 százalékban óceáni műanyagból készülnek.

A ricinusmagból kinyert bioalapú gumi megtalálható a Latitude 7430 és 7530 gépek, valamint a Precision 3000-es sorozatú mobil munkaállomások alsó talpaiban is.

Ezekkel az új anyagokkal bővül a Dell által használt fenntartható anyagok meglévő portfóliója, amely zárt láncú és újrahasznosított műanyagokat, újrahasznosított szénszálat, vízenergiával előállított alumíniumot, bioalapú műanyagokat, valamint zárt láncú alumíniumot és ritkaföldfém-mágneseket tartalmaz.

A fenntartható anyagokból készült termékek tervezése és gyártása csak az egyik oldala a körforgásos gazdaságnak – ugyanilyen kritikus fontosságú az e-hulladék csökkentése azáltal, hogy a termékek és anyagok a lehető leghosszabb ideig maradjanak használatban javítás, újbóli felhasználás és újrahasznosítás révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!