Biztonságos online társkeresés

2022.02.14. 09:29

Így védjük magunkat a csalóktól Valentin-napon és azt követően

Az online megosztott adatok mennyisége folyamatosan növekszik. Különösen igaz ez az online randizás esetében, s kiváltképpen akkor, ha a társkeresés során a kapcsolat kialakítása érdekében a magánéletünkbe is betekintést kell engednünk.


A túlzott információmegosztás következtében több felhasználó is esett már áldozatul különféle digitális veszélyeknek, például a doxolásnak, ami a személyes adatok gyűjtését és nyilvános közzétételét jelenti.

 

A doxolás egy adott személyről az interneten elérhető személyes információk összegyűjtése és közzététele az illető akarata ellenére.

 

Az idei Valentin-napon a Kaspersky a csalási tevékenységek felerősödését figyelte meg, ezért az online társkereső alkalmazások és weboldalak felhasználóit adataik és a digitális magánszféra védelmére ösztönzi.


Az elmúlt években robbanásszerű növekedés volt megfigyelhető a társkereső alkalmazások használatában. A Tinderen 2020. márciusában egyetlen nap alatt három milliárdos rekordot ért el a húzások száma, míg az OkCupidon állítólag éves szinten 91 millió kapcsolat létrejöttét számolták meg. Egy új tanulmányból azonban kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele (55%-a) tart attól, hogy zaklatni fogja valaki, akit online ismert meg,

 

minden hatodik randiapp-használó pedig esett már doxolás áldozatául.

 

Sok fent említett alkalmazás most már arra kéri a felhasználókat, hogy a fiókjukat közösségi oldalakon keresztül regisztrálják, ami így automatikusan kitölti a profilt, olyan fotókkal és személyes adatokkal együtt, mint a munkahely vagy a tanulmányok helyszíne.

 

Ezek a naivan közzétett adatok megkönnyítik a potenciális doxolók számára, hogy megtalálják a felhasználókat online, és információkat tudjanak meg róluk.

 

A randiapp-profilokban tárolt adatok rendkívül érzékenyek, és igen kívánatosak a csalók számára. Ez a tény tovább erősítette a személyes adatok védelme iránti igényt, melynek eredményeképpen a randiappok biztonságosabbak lettek. A Kaspersky tanulmánya szerint az öt legnépszerűbb társkereső alkalmazás továbbfejlesztette a titkosítási protokollját, és elkezdett nagyobb figyelmet fordítani a felhasználói adatok védelmére. Az adatok biztonságban tartása érdekében a fenti alkalmazások fizetős verziókat vezettek be, amelyek lehetővé teszik többek között azt, hogy a felhasználók manuálisan adják meg a tartózkodási helyüket vagy elhomályosítsák a fotókat.

 

A probléma azonban nem mindig a nyilvánosan elérhető személyes adatokkal kapcsolatos. A Kaspersky minden évben a csalási tevékenységek intenzívebbé válását figyeli meg Valentin-nap tájékán, és ez idén sincs másképp.

 

A kiberbűnözők már nemcsak a népszerű randiappokat imitálva gyűjtik be az áldozatok személyes adatait, hanem

 

olyan e-maileket is elkezdtek terjeszteni, melyekben társat kereső nőknek adják ki magukat.

 

Ehhez a következő módszert használják: olyan e-maileket küldenek, amelyek egy társkereső weboldal profilját utánzó adathalász oldal linkjét tartalmazzák, ahol arra kérik az embereket, hogy töltsenek ki egy űrlapot, ahol a jövendőbeli partnerrel kapcsolatos személyes preferenciáikat kell megadniuk. Végül pedig a banki hitelesítő adataik megadására kérik a felhasználókat. Mondani sem kell, hogy ezzel kicsalják az áldozat adatait és a pénzét, és persze nem kap lehetőséget arra sem, hogy új embereket ismerjen meg.

 

Az online társkereséshez való biztonságtudatosabb hozzáállás szükségessége még aktuálisabb Valentin-nap környékén, amikor nagyobb számú felhasználó próbál randiappok és weboldalak segítségével partnert találni.

 

Íme a lépések, amelyek betartásával biztonságosan élvezheti az online társkeresést, most és a jövőben is:

 

   • Ne kapcsolja össze az Instagram-fiókját (vagy más közösségi oldalon nyitott fiókját) a randiappos profiljával, mert az összekapcsolás révén túl sok potenciálisan felhasználható adatot ad ki magáról. Még ha a nagyobb biztonság érdekében priváttá tette is az Instagram-fiókját, akkor is több kockázata, mint haszna van a fiókok szinkronizálásának.

   • Ne ossza meg a telefonszámát vagy az üzenetküldő appokban használt beceneveit. A randiappok erősen ajánlják a saját beépített üzenetküldő platformjaik használatát, és bölcs dolog egészen addig ezeket használni, amíg biztos nem lehet abban, hogy megbízhat a másik személyben. Továbbá, amikor készen áll egy másik üzenetküldő alkalmazásra való áttérésre, azt úgy állítsa be, hogy a privát adatai biztonságban legyenek.

   • A kiberbűnözők megpróbálhatják megkaparintani a privát adatait, ezért legyen óvatos, ha a randiappon talált „match” arra kéri, hogy telepítsen fel egy bizonyos alkalmazást, vagy elkezd kérdéseket feltenni mondjuk a kedvenc tanáráról vagy az első háziállatáról (ezek ugyanis tipikus biztonsági kérdések a weblapokon). Mégis, mit veszíthet? Nos, az alkalmazás lehet rosszindulatú, a weblap lehet adathalász weboldal, és ezek az információk segíthetnek valakinek az Ön pénzének vagy személyazonosságának ellopásában.

   • Óvakodjon a botoktól, amelyek a pénze vagy az adatai kicsalására utaznak. Ezek mindig automatizáltak, így, ha furcsa érzése támad egy beszélgetés során, vagy ha a másik fél válaszai nem igazán kapcsolódnak az Ön által feltett kérdésekhez, akkor nagy bizonyossággal feltételezheti, hogy egy bottal társalog.

   • Ha lehet, próbálja meg módosítani az appon belüli beállításokat, hogy csak azok láthassák a profilját, akikkel egyezést mutatott („matchelt”). Így nem látja majd az egész világ az adatait. Ha csak néhány emberre korlátozódik az adatok megtekinthetősége, akkor csökken az esélye annak, hogy a profilban szereplő információk rossz kezekbe kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!