Tudományos kaland

2021.08.05. 10:26

Eddigi „legösszetettebb repülésén” járt a NASA Mars-helikoptere

Az amerikai űrkutatási hivatal Mars-helikoptere, az Ingenuity július 24-én hajtotta végre tizedik tesztrepülését.

Ingenuity

Forrás: NASA

Ennek alkalmával két olyan képet készített, amelyek egyesítésével a kutatók egy háromdimenziós felvételt kaptak a Jezero kráter felszínének gyűrődéseiről.

🚁 Flying above the surface of Jezero Crater, our Ingenuity " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#MarsHelicopter is surveying sites for @NASAPersevere.

📸 This 3D image, combining two shots by Ingenuity, will help the rover's team plan the next steps in their science campaign: https://t.co/g1qZYgRCA9 pic.twitter.com/ZqYOkz3UwV

A minihelikopter hetedik felszállóhelyéről útnak indulva új, 12 méteres magassági rekordot is felállított, négyszer irányt váltott és tíz képet készített színes kamerájával, mielőtt új leszállóhelyén landolt.

„Az Ingenuity lehetővé teszi a Perseverance marsjáró tudományos csapata számára, hogy egyszerre legyen két helyen” – mondta Kevin Hand, a marsjáró első tudományos kutatássorozatának társvezetője.

„Jelenleg a Jezero kráter egy olyan részén vagyunk, ahol a rover a misszió első tudományos mintagyűjtésére készül. Ezzel egyidőben az Ingenuity részletes betekintést ad egy geológiai szempontból potenciálisan érdekes formációba, amely tőlünk több száz méterre található” – magyarázta a szakember.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#MarsHelicopter will soon attempt its 11th flight. Ingenuity will climb to ~12 meters & travel ~385 meters northwest before landing at a new airfield. The move allows future flights to survey a geologically interesting area for @NASAPersevere. https://t.co/LHbXjzqaXy pic.twitter.com/vJiMHuk0Qm

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10-szer 10 méteres területen, a Wright Brothers Field névre keresztelt „űrrepülőtéren”.

A Perseverance marsjáró feladata

olyan kőzetmintákat gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalhatnak a bolygó múltjából.

Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre fog támaszkodni, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített.

Borítóképünkön az Ingenuity

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!