Így nem szerelem

2021.07.23. 18:00

Minden hatodik online társkeresőt zaklattak már

A társkereső appok a legnépszerűbb találkozási formává váltak, a modern párok már el sem tudják képzelni nélküle az egymás közötti kommunikációt.

Az éremnek azonban van másik, csúf oldala is:

a szerelem digitális világba való átkerülésével a személyes adatok gyűjtése és nyilvános közzététele – más néven a „doxolás – komoly bajok forrása lett.

A Kaspersky csapata által készített felmérés az online társkeresés során a felhasználókra leselkedő főbb veszélyeket és a félelmeiket tárja fel. A felmérés eredményei alapján a vállalat szakemberei megállapították, hogy minden hatodik felhasználót doxoltak már az online társkeresés során.

A válaszadók fele (54%-a) úgy nyilatkozott, hogy a társkereső appok megkönnyítették számára a randizást, 55%-a pedig arról számolt be, hogy fél attól, hogy az online megismert személy zaklatni fogja őt.

A túl sok személyes adat megosztása a randiappokban és a közösségi médiában komoly problémákhoz vezethet a jövőben.

A felhasználók rengeteg helyen otthagyják személyes adataik nyomait az online térben, amelyeket aztán a doxolók „össze tudnak szedegetni”, és azt fel tudják felhasználni.

Az a tény, hogy a doxolók hozzáférnek a célpont lakcíméhez, a munkahelye címéhez, a nevéhez, a telefonszámához stb., növeli annak a kockázatát, hogy a fenyegetések az online világból a fizikai világba is átkerüljenek.

Minden hatodik válaszadó (16%) például úgy nyilatkozott, hogy esett már doxolás áldozatául. Mi több, a válaszadók között voltak olyanok is (11%), akiket doxoltak már az online társkeresés során, de mivel nem voltak tisztában a „doxolás” fogalmával, így nem is tudták, hogy doxolás áldozatául estek.

A kutatás az online társkeresés során a felhasználókra leselkedő adatvédelmi fenyegetéseket is részletesebben ismerteti. A megkérdezettek 40%-a arról számolt be, hogy az online beszélgetés során a partnere a belegyezése nélkül osztott meg képernyőfotót a beszélgetésükről,

online fellelt személyes információkkal fenyegette, kiszivárogtatta az intim fotóit, vagy a való életben zaklatta őt,

ami ugyancsak a doxolás egyenes következménye. A legelterjedtebb probléma azonban a kiberzaklatás – a válaszadók 17%-a mondta azt, hogy zaklatta őt a közösségi médiában egy olyan személy, akivel nem matcheltek.

Megtörtént már Önnel az alábbiak valamelyike?

Valaki, akivel nem matcheltem, zaklatott a közösségi médiában

17%

Valaki, akivel matcheltem, nyilvánosan megosztotta a beszélgetéseink képernyőfotóit

12%

Valaki, akivel matcheltem, rákeresett a személyes adataimra, és azzal fenyegetett, hogy felhasználja őket arra, hogy ártson nekem

10%

Valaki, akivel nem matcheltem, zaklatott a való életben

9%

Valaki, akivel matcheltem, megosztotta online az intim fotóim

8%

Nem, a fentiek közül egyik sem

60%

„A közösségi média és a különféle alkalmazások valóban sokkal könnyebbé tették számunkra a társkeresést. Bárki megtalálhatja élete szerelmét online, de sajnos ott vannak a botok és a csalók is, akik prédára lesnek a társkereső platformokon.

Ezért aztán az online kommunikáció során sem szabad megfeledkeznünk a digitális adatvédelem alapszabályairól. A biztonságos online társkereséshez mindenkinek azt ajánlom, hogy ne osszon meg egyedi azonosításra alkalmas személyes információkat, például telefonszámot, tartózkodási helyet, lakcímet vagy a munkahely címét, és így tovább. A fenyegetések e korai szakaszban való megelőzésével félelem nélkül élvezhető az online társkeresés” – fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

A Kaspersky tanácsai:

• Mindig ellenőrizze a jogosultság-beállításokat az Ön által használt alkalmazásokban, hogy minimálisra csökkenjen a lehetősége annak, hogy az adatait az Ön tudta nélkül harmadik felekkel – és még másokkal is – megosszák, vagy hogy azokat harmadik felek tárolják.

• Használjon kéttényezős hitelesítést. Ne feledje, hogy biztonságosabb egy egyszeri kódokat generáló alkalmazást használni, mint a második tényezőt SMS-ben megkapni. Ha növelni akarja a biztonságot, ruházzon be egy hardveres 2FA kulcsba.

• Használjon megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Password Managert, amellyel egyedi, biztonságos jelszót generálhat minden fiókhoz, és álljon ellen annak a kísértésnek, hogy mindig mindenhez ugyanazt a jelszót használja.

• Ha tudni akarja, hogy feltörték-e valamelyik jelszót, amelyet az online fiókjaihoz való hozzáférésre használ, használjon egy olyan eszközt, mint a Kaspersky Security Cloud. A megoldás fiókellenőrző funkciója lehetővé teszi a felhasználók számára annak ellenőrzését, hogy nem szivárogtak-e ki az adataik. Kiszivárgás észlelésekor a Kaspersky Security Cloud információkat szolgáltat azokról az adatkategóriákról, amelyek esetleg nyilvánosan hozzáférhetők, így az érintett felhasználó megteheti a megfelelő intézkedéseket.

• Mindig gondoljon arra, hogyan értelmezhetik, illetve használhatják fel más felhasználók az Ön által online megosztott tartalmakat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik