Látszólag rendben

2021.05.14. 06:00

Tényleg nyugodtan használhatjuk a Windows 7-et?

Nagyon sokan még az életciklusának végén döcögő Windows 7-tel dolgoznak és játszanak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Névtelenített operációsrendszer-metaadatok tanulmányozása alapján a Kaspersky arra a megállapításra jutott, hogy a számítógéphasználók csaknem egynegyede (22%-a) még mindig az életciklusának végére ért operációs rendszert használja.

A Windows 7-hez 2020. január óta nem jár általános támogatás.

Ha egy operációs rendszer az életciklusának végére ér, a gyártó nem ad ki több frissítést, így kritikus fontosságú biztonsági javításokat sem.

Bár a felszínen rendben lévőnek tűnhet, hiszen tud mindent, amit tudnia kell, mégis fogékony lehet a támadásokra, ha a gyártó többé már nem biztosít támogatást hozzá.

Amikor egy operációs rendszer az életciklusa végére ér, a sérülékenységekhez már nem adnak ki többé javításokat, ez pedig utat nyithat a támadók számára a rendszerhez való hozzáféréshez. Pontosan ezért fontos az operációs rendszer frissítése, mert így védhető meg a rendszer vagy a vállalati hálózat ettől az egyébként elkerülhető problémától.

A még mindig a Windows 7-et használók között a fogyasztók, a kis- és középvállalkozások (KKV-k) és a mikrovállalkozások (MV-k) csaknem azonos arányt – 22%-ot – képviselnek.

Érdemes megjegyezni, hogy az MV-k csaknem egynegyede még mindig ezt az elavult operációs rendszert használja, és különös tekintettel arra, hogy nem rendelkeznek kifejezetten a kiberbiztonságra szakosodott informatikai szakemberekkel, számukra még fontosabb, hogy az operációs rendszerük naprakész legyen. A vállalkozások

egyelőre igénybe vehetik a kiterjesztett, fizetős támogatást a Windows 7-hez, de ez extra költséget jelent, és ez az ajánlat sem lesz örökké elérhető.

A Kaspersky megállapításaiból az is kiderül, hogy az emberek és a vállalkozások csak egészen kis része (kevesebb mint 1%-a) használ még mindig olyan régebbi operációs rendszereket, mint például a Windows XP és a Windows Vista, amelyekhez 2014, illetve 2017 óta nem jár támogatás. Összességében a felhasználók csaknem egynegyede (24%-a) még mindig olyan Windows operációs rendszert használ, amelyhez már nem jár általános támogatás.

„Az operációs rendszer frissítését sokan nyűgnek érzik. De az OS-frissítések célja nem pusztán a hibák javítása vagy a legújabb interfész bekapcsolása. Az eljárás azokat a programhibákat javítja, amelyek hatalmasra tárt ajtót nyithatnak a kiberbűnözőknek a behatoláshoz. Még ha úgy gondoljuk is, hogy éberek vagyunk és védettséget élvezünk az online jelenlét során, az operációs rendszer frissítése alapvető biztonsági elem, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, függetlenül attól, hogy milyen harmadik feles biztonsági megoldás van a gépre telepítve. Ha az operációs rendszer elavult, már nem kapja meg ezeket a kritikus frissítéseket” – fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!