24 colos a legnépszerűbb

2021.03.04. 15:18

Egyre több monitort adnak el – erre kell figyelni vásárláskor

A legtöbb mai asztali PC többnyire HDMI-csatlakozóval van felszerelve, ezeknek a beüzemelése pofonegyszerű.

Forrás: Shutterstock

Az újabb notebookokon azonban gyakran már csak az univerzális USB-C csatlakozó található meg: ha ehhez kapcsolnánk képernyőt, néhány ezer forintos HDMI-USB-C adaptert kell vásárolni. Ha viszont a monitor mellett például hálózatot, vagy további eszközöket is ezen a csatlakozón keresztül szeretnék a gépre dugni, egy nagyjából harmincezer forintos dokkoló lehet a megoldás.

A gamer monitorok kapcsán gyakori kérdés, hogy nem működik a képernyő az egyébként megadott magas képfrissítéssel: vásárlás előtt ezért meg kell nézni, hogy az adott gép videokártyája támogatja-e a Freesync vagy a G-Sync szabványokat, és ennek megfelelő monitort kell választani hozzá.

Mostanában gyakran kérdezik a vásárlók, hogy az Xbox One Series X és Series S konzolok milyen monitorokkal működnek: ezek a konzolok olyan Freesync-kompatibilis monitorokkal használhatók ki teljes mértékben, amelyek a HDMI-csatlakozón is képesek magas képfrissítést kínálni – míg más modellek csak a DisplayPorton át kínálják ezt – ami nincs az Xboxon. A Playstation 5 esetében a későbbiekben szoftverfrissítés formájában várható a fenti szabványok támogatásának aktiválása.

Nagyobb és jobb monitorra váltanak a vevők

A járvány miatt home office-ba, távoktatásba kényszerülők vásárlásai közel egy éve magasan tartják a monitorok eladását az Extreme Digitalnál. A legnépszerűbbek a 24 colos képátlójú, full-HD felbontású modellek, de az eladott képernyők 35 százaléka prémium funkciókkal ellátott, gamer típus.

Itthon a 24 colos monitor a legnépszerűbb

A 24 colos, full-HD felbontású képernyő a legnagyobb favorit, mivel egy laptop képernyőnél jóval komfortosabb dolgozni rajta, ugyanakkor 40 ezer forint körüli ára miatt kisebb modellt csak helyszűke esetén érdemes választani. Sokan ennél többet is költenek 27 colos vagy 32 colos monitorra, de annál nagyobbat csak szűk felhasználói réteg választ.

A vásárlók 70 százaléka full-HD felbontású monitort vásárol, hiszen ez a hétköznapi munkához és játékhoz is elegendő, egy ilyen monitor „meghajtása” nem igényel különleges PC-t. A felhasználók 20 százaléka a kicsivel nagyobb QHD felbontású képernyőt választ, és csupán 10 százalék választ UHD felbontású modellt, hiszen annak zökkenőmentes használata tipikusan erősebb gépet igényel.

Egyelőre verhetetlen a 16:9-es képarányú monitor, de például az egyik ultraszéles (21:9) képarányú, jutányos árú modellt sok profi felhasználó és szimulátor rajongó rendelte meg (e felhasználásra a legalkalmasabb a típus).

Nagyon mennek a gamer monitorok

Mostanra már a legtöbb általános használatra szánt monitor is legalább 75 hertzes képfrissítést használ, hogy a rajta görgetett szövegek, filmek, játékok elmosódástól mentesen jelenhessenek meg.

Az elmúlt egy évben eladott képernyők 35 százaléka azonban ennél is többet tudó gamer típus, amelyek ára 60 ezer forintról indul. Ezek jellemzően 100 hertznél is magasabb képfrissítést (vagy egyéb elmosódáscsökkentő megoldást), a videojátékosnál fontos alacsony válaszidőt kínálnak. Támogatja a Freesync vagy G-Sync technológiákat a szaggatásmentes játékhoz – persze csak az ezekkel kompatibilis eszközökkel.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!