Túlterheléses támadás

2021.02.11. 09:25

Régen bevált, most mégis új módszerrel zsarolnak

A zsarolóvírussal támadó bűnözők DDoS támadással igyekeznek rávenni áldozataikat, hogy fizessenek.

Forrás: Shutterstock

Azaz DDoS támadással kényszerítik ki, hogy az áldozatok vegyék fel velük a kapcsolatot és kezdjenek el egyezkedni.

Ahogy változnak a zsarolóvírus ellenes védelmi technológiák, úgy alkalmazkodnak a bűnözők is a helyzethez. Arról már korábban írt a G Data, hogy a támadók egészen egyszerűen

az adatok nyilvánosságra hozatalával fenyegetőzve kényszerítik arra a cégeket, hogy egyáltalán leüljenek velük tárgyalni.

Az ok, hogy már sok vállalatnál létezik biztonsági mentés az adatokról, és így fájlok titkosítása nem kényszeríti őket a váltságdíj megfizetésére.

A kényszerítő taktika újabb eleme a DDoS (Distributed Denial of Service) támadás a Bleeping Computer szerint.

A DDoS támadásban a bűnözők egyszerre rengeteg megfertőzött eszközről és gépről intéznek kérést az adott vállalat weboldalához. Ha a weboldal nem képes kiszolgálni a megnövekedett számú felhasználót, akkor a legitim látogatók számára használhatatlanná válik.

A bűnözők már több esetben is használták ezt a kényszerítő taktikát. Legutóbb az Avaddon csoport tette közzé, hogy egy megtámadott vállalat weboldala DDoS támadás alatt marad mindaddig, míg a cég képviselői nem kezdenek el velük tárgyalni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!