Színek és formák

2021.02.15. 12:51

Akarja HALLANI Kandinszkij festmény színeit?

Felfedezhetjük Vaszilij Kandinszkij szinesztéziáját: gépi tanulás segítségével „lejátszható” a Sárga-Vörös-Kék című remekmű.

The Walk (la promenade), 1903 (gouache on paper) by Kandinsky, Wassily (1866-1944); 50x60 cm; Private Collection; (add.info.: Private Collection, St. Petersburg, Russia)

Forrás: AFP

Fotó: leemage via AFP

Az absztrakt festészet egyik úttörője, Vaszilij Kandinszkij hangjait, formáit és színeit teszi mindenki számára átélhetővé a Google Arts & Culture Sounds like Kandinsky interaktív honlapon.

A párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósított projekt összegyűjti és digitálisan megőrzi Vaszilij Kandinszkij ikonikus munkáit és exkluzív életrajzi fényképeit, emellett soha nem látott új adalékokat is ad az orosz származású festő életművéhez.

Kandinszkij a szinesztézia betegsége révén színeket és formákat is hallott.

A szinesztézia képességét az online tárlat látogatói is megtapasztalhatják: egy interaktív gépi tanulási kísérlet részeként maguk is belehallgathatnak egy Kandinszkij alkotásba, színek és formák hangjait lejátszva.

A művészeti projekt része emellett egy kiterjesztett valóságot alkalmazó Zsebgaléria, amely egy virtuális kiállítótérbe viszi a nézőket, ahol közelről felfedezhetik Kandinszkij közkedvelt műalkotásait.

A világ legnagyobb Kandinszkij gyűjteményét birtokló Pompidou Központnak és Nina Kandinsky személyes hagyatékának köszönhetően a projekt több száz ritka személyes fényképet is bemutat, ilyen a Paul Klee festőművésszel vagy a Kandinszkij feleségével közös fotó, amelyeket még sosem láthatott korábban a közönség.

A Google Arts & Culture platformja több mint 80 ország több mint 2000 kulturális intézményének kulturális kincseit teszi hozzáférhetővé.

Borítóképünkön Kandiszkij Promenádja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!