Járvány

2020.12.11. 22:45

Boldogtalanok a magyar szinglik?

A 30 év alatti férfiak tűnnek a legsérülékenyebbnek. Friss vizsgálat a hazai, megyénkénti eloszlást is vizsgálta.

Forrás: Shutterstock

Azt hihetnénk, hogy egy magányos egyedülálló csakis boldogtalan lehet, pedig a helyzet ennél sokkal árnyaltabb. A Randivonal.hu legújabb kérdőíves felméréséből kiderült, hogy a boldogság és az értékes teljes élet nem csak a párkapcsolatban élők sajátja.

Egyedül, de nem magányosan

A jelenlegi járványhelyzet egyértelműen depresszív hatással van mindannyiunkra, függetlenül családi állapotunktól.

Ugyanakkor az egyedülállók nagy része egyáltalán nem érzi magát boldogtalannak amiatt, hogy egyedül kell megélnie a hétköznapokat. Különösképpen a Vas megyei társkeresőkre jellemző ez, illetve a kisebb településen élők sem érzik egyáltalán boldogtalannak magukat egyedülállóként.

A nemek tekintetében inkább a férfiaknak megterhelőbb az egyedüllét.

Meglepő eredmény, de inkább a férfiakat zavarja jobban, ha nincs kivel beszélniük, főleg a 30 alatti korosztályt feszélyezi ez.

Habár az egyedüllétet 10-ből 7 társkereső többnyire jól viseli, de azért minden második társkeresőnek hiányzik a társasági élet, nem meglepő módon itt is inkább a 30 alattiak az érintettek.

A szociális elzártság következményei

Habár azt hihetnénk, hogy a jelenlegi helyzetben sokat sérül a társasági életünk és a kapcsolataink, de szerencsére

az egyedülállók több mint 70%-ának van kihez fordulnia, akár örömről, akár bánatról legyen szó.

Különösen szerencsések a Pest megyében élő társkeresők, náluk a legmagasabb ez az arány.

Sajnos a felmérésből az is kiderült, hogy a 30 alatti férfiak tűnnek a legsérülékenyebbnek kötődés szempontjából. Ők azok, akik a legkevésbé érzik közel magukat valakihez, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő fiatal férfiak helyzete a legrosszabb ilyen szempontból.

Ráadásul éppen ebből a korosztályból főként az általános iskolát végzettek érzik úgy, hogy társas kapcsolataik felszínesek, emiatt ők különösen ki vannak éhezve a társaságra.

Társas kapcsolatok próbája

Örömteli dolog, hogy habár nehezebb helyzetben vagyunk jelenleg a kapcsolattartást illetően, a társkeresőknek csupán egyharmadát zavarja, hogy visszahúzódó személyisége miatt nem tud annyi kapcsolatot építeni, barátságokat kötni, mint szeretne. Az egyedülállók döntő többsége nem érzi úgy, hogy a környezete, meglévő társas kapcsolatai törést szenvednének és kimaradna valamiből.

Mindemellett kijelenthetjük, hogy

minél idősebb valaki, annál könnyebben békél meg a magánnyal, és látszólag jobban megtalálja a módját, hogy az egyedüllétet boldogsággal élje meg.

Az idősebbek bátrabban, nyitottabban fordulnak az online társkeresés felé, hiszen társat keresni is csak akkor lehet hatékonyan, ha a társra vágyó önmagával is békében él.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!