Kalandorok kíméljenek?

2020.05.21. 06:00

Fut a Google a Huawei új telefonjain – ha megfeszülünk is

Kipróbáltuk, a teljes tiltás ellenére gyakorlatilag minden Google szolgáltatás működik a Huawei csúcskészülékein, a P40 Pro és a Mate 30 Pro mobilokon.

Forrás: Shutterstock

Mióta a Huawei kénytelen volt a kitűnő hardverrel szerelt Mate 30 Pro és a P40 Pro okostelefonjait Google-mentesen kiadni, azóta keresik a márka elkötelezettjei a nem hivatalos megoldásokat is, hogy

miként lehet mégis futtatni a keresőóriás megszokott szoftvereit.

Persze akinek nem hiányzik a Google, egy kifogástalanul működő, jelenleg talán a legjobb kamerával szerelt telefont használhat a Google GMS-e helyett a Huawei HMS (Huawei Mobile Services) alkalmazásaival.

Ellenben, ha nem tudja elképzelni a mobilozást a Google appjai, a kereső, a Gmail, a Play Áruház, a Térkép és társai nélkül, több estén át tartó kalandozás után elérheti ezeket.

Hogyan találhatunk az igazi megoldásra?

Nagy türelemmel és szinte végtelen kitartással. Bár tele a web részletes leírásokkal, s a Youtube-on számosan lépésről lépésre mutatják be a csalhatatlan módszert,

szinte biztos, hogy az első próbálkozások sikertelenek maradnak.

Mert ugyan az ismert magyar tech youtuber, s több angol, portugál, orosz, spanyol, német oldal írja le a követendő lépéseket, legalábbis a mi próbálkozásaink ezeken rendre elhasaltak. És vélhetően nem csupán arról van szó, hogy a leírásoktól való legapróbb eltérés miatt már félresikerül a hack, hanem talán arról is, hogy

a véletlen is szervesen beépült a cselekménybe: telepítéskor egyik alkalommal sikerül bejelentkezni kerülő úton a Google szerverére, másik alkalommal nem.

Szerencsére az erős vas elbírta a lefagyásokat, újraindításokat, a szoftveres félhalotti állapotokból élesztéseket.

A weben található leírások látszólag különböző eljárásokat ismertetnek, valójában mindössze a megközelítésük más: pendrive segítségével, vagy a Huawei rendszervisszaállító HiSuite alkalmazásának ügyes felhasználásával, de mindegyik „hátsó kapun” át juttat fel kilenc apk-t, meg egy kínai feliratokkal tündöklő lila G-appot.

A Google alkalmazások módszeres, mondhatni rigorózus telepítése, cache és adat törlése, eltávolítása, részleges eltávolítása, újratelepítése bonyodalmas históriájának végén viszont hibátlanul működő Play Áruház és gyakorlatilag az összes Google szoftver várja a kitartó próbálkozót.

Mennyire biztonságos ez az eljárás?

A lila G app (neve szerint LZPLAY) kissé aggályosnak tűnik ugyan, de ha valami problémás szerverre csatlakozna, az internet népe az eltelt hónapok alatt már kiderítette volna, s régen futótűzként terjedne a rossz hír az illetékes topicokon. Ezen kívül a telepítés után első dolgunk volt letörölni, miként homlokunkról a verítéket a sokórás, izzasztó, túl könnyen elrontható műveletsor után.

Ahogy

végezetül egy-két mellékesen települő appot is azonnal pucolni kell a mobilról,

köztük például – nem elírás – az Aurora nevet kapott áruházat.

Egyébként az elvégzett műveletek után az általunk kipróbált vírusirtók nem találtak semmilyen hibát, ami meg az utána feltelepítendő fájlokat illeti, azok már a megszokott módon, az ellenőrzött Google Play áruházból települnek fel.

Tapasztalataink szerint a Zene szolgáltatáson kívül minden Google app csuklás nélkül települ.

A rendszer egyetlen igazán idegesítő hiányossága, hogy a hackelt Huawei-en is jól működő Gmail nem küld értesítéseket az új levelek érkezésekor: a Google levelezőjét jobb futtatni a csak negyedóránként frissülő gyári levelezőben, vagy más, harmadik fél által fejlesztett, a Gmailt is kezelő kliens alkalmazáson.

Jogszerű ez a művelet?

Feltehetően mindez a szürke zónába tartozik, természetesen sem a Huawei, sem más nem vállal felelősséget érte.

Sokak szerint nem tulajdonít el senki semmit, hiszen a hackelő csak a Google ingyenes szoftvereit telepíti, majd az összes installált programért szabályosan fizet (vagy korábban fizetett) a Google-nak, meg a fejlesztőknek. Másrészt viszont tény, hogy amerikai rendelkezés tiltja Kínának a készüléken a Google használatát.

Kínának, de nem a készülék használóinak: fórumozók rosszmájú megjegyzései szerint a telepítés jogszerűségének megítélése nagyban attól függ, hogy melyik intézmény jogászait kérdezik meg.

Mindenesetre pár napos, amúgy zökkenőmentes működés után szabálykövető módon töröltük a Google fiókot: a pálya jelenleg úgyis az öles léptekkel haladó Huawei HMS-é.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!