NCSC -jelentés

2020.02.12. 09:55

A kibertér fenyegetésére figyelmeztet az elhárítás

Szaporodnak a neten a militánsok és a propagandisták – állapította meg a Kémelhárítási és Biztonságpolitikai Központ (NCSC) nevű amerikai intézet.

Forrás: Shutterstock

Az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) felügyelete alá tartozó, és az amerikai kormányzat, a hírszerző és kémelhárító közösségek számára elemzéseket készítő intézet az Egyesült Államok kémelhárítási stratégiája 2020-2022 címet viselő jelentésében az intézmény a legutóbb, 2016-ban kiadott stratégia óta eltelt időszakban megjelent új típusú fenyegetésekre hívja fel a figyelmet.

Megváltozott a képlet

A tanulmány megállapítja: a mostani stratégia „szemléletbeli irányváltást” jelent, hiszen miközben a korábbi elhárítási stratégiák az Egyesült Államokkal ellenséges külföldi országok elleni fellépéssel foglalkoztak, a helyzet mára megváltozott.

A William Evanina igazgató által aláírt dokumentum rögzíti, hogy három fő tendencia tapasztalható az Egyesült Államokat érintő fenyegetések terén.

Az egyik: megszaporodott és intenzívebbé is vált az egyes államok és nem állami szereplők Amerika-ellenes tevékenysége. Az államok között említi a dokumentum Oroszországot, Kínát, Iránt, Kubát és Észak-Koreát, nem állami szereplőként utal a libanoni Hezbollah síita szélsőséges szervezetre, az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetekre. Megjegyzi azt is, hogy ebben

a hírszerzési tevékenységben számítógépes hackerek és kiszivárogtatók egyaránt részt vesznek.

A változást jelző második jelenség az, hogy a fenyegetést jelentő szereplők egyre kifinomultabb hírszerzési technikákat és módszereket alkalmaznak, köztük fejlett kibereszközöket, biometrikus készülékeket, fejlett titkosítási módszereket és adatbázis-elemzéseket.

A fenyegetések harmadik jellemzője, hogy míg a külföldi hírszerző ügynökségek eddig általában az Egyesült Államok szövetségi hivatalait állították célkeresztjükbe, addig a legújabb technikákkal dolgozó állami és nem állami szereplők a magánszektor legszélesebb spektrumára és egyetemekre is összpontosítanak.

A demokratikus intézmények zilálása

Ezenkívül megpróbálják befolyásolni az amerikai közvéleményt is. Céljuk – a dokumentum szerint – „befolyásoló kampányok indítása a demokratikus intézményeinkbe vetett bizalom megrendítésére, a megosztottság magvainak elhintése társadalmunkban, és szövetségeseink meggyöngítése”.

Felhívja az NCSC elemzése a figyelmet arra is, hogy az új, ötödik generációs technológia (5G),

a kvantumszámítógép és a mesterséges intelligencia a hírszerzés új lehetőségeit teremti meg

az Egyesült Államok külföldi ellenségei számára.

Az új stratégia – a hagyományos kormányzati elhárítási módszerek és eszközök mellett – javasolja a létfontosságú amerikai infrastruktúra fokozottabb védelmét, az amerikai gazdaság eredményei, a technológiai újdonságok és a szellemi tulajdon védelmének megerősítését, az amerikai demokratikus intézményrendszerek és folyamatok védelmét és a külföldi számítógépes támadásokkal szembeni nagyobb felkészültséget. A dokumentum szerint mindezt a hagyományos amerikai „nyitottság kultúrájának” megőrzésével kell megtenni.

Az új elhárítási stratégiát Donald Trump amerikai elnök január 7-én írta alá.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!