Tippek-trükkök

2019.11.03. 06:00

Mit kell tenni? Tényleg nyugdíjba megy a Windows 7

Jövő év január közepén lejár a Windows 7 operációs rendszer támogatása, a Microsoft nem ad ki többé biztonsági frissítéseket sem.

Forrás: Shutterstock

A Microsoft termékek életciklus oldalán találhatók azok az időpontok, amikor az egyes operációs rendszerekre adott támogatás lejár. Az oldal szerint a Windows 7-es támogatottsága 2020. január 15-én véget ér, ami azt jelenti, hogy ezután a redmondi cég

nem ad ki már biztonsági frissítéseket sem a termékhez.

A Microsoft megkönnyítette a döntést a magánszemélyeknek, azzal, hogy korábban ingyenesen átállhattak a Windows 10-es operációs rendszerre. Aki most szeretne átállni, annak sajnos van egy rossz hírünk: az ingyenes átállási lehetőség ideje már lejárt.

Összeállításában a leggyakrabban előforduló kérdésekre ad választ a G Data.

Működni fog a Windows 7-es operációs rendszerű számítógépem a határidő lejárta után?

Igen, az összes Windows 7-es operációs rendszert futtató számítógép a határidő lejárta után is működik.

Miért frissítsem az operációs rendszeremet, hiszen minden tökéletesen megy!

Az operációs rendszer már tíz éves, és kevés újdonságot kínál, főleg a biztonság területén. Noha minden területen újabb és újabb technológiák jelennek meg, visszamenőleg nagyon nehéz és nagyon költséges az operációs rendszereket ezekkel felvértezni. Ezért az operációs rendszerek gyártói korlátozott ideig támogatják a régebbi szoftvereket.

Egy fontos szoftvert használok, mely nem kompatibilis a Windows 10-el, mit tegyek?

A probléma elég gyakori, nagyon sok ipari, kereskedelmi szereplő vagy egészségügyi szervezet még mindig régi rendszereket használ, főképp pénzügyi meggondolásokból. Például egy gyártógépet ellenőrző PC-t gyakran azért nem frissítenek, mert nagyon költséges a licencek újbóli megvásárlása.

Más esetben a gépen használt szoftver gyártója már nem létezik, a gépek lecserélése pedig szükségtelen pénzügy terhet jelent a vállalatnak. Ezekben az esetekben a rendszereket a lehetőségekhez mérten el kell szigetelni a hálózat többi részétől. Az ellenőrző rendszereket érdemes mindenképp zártan üzemeltetni az internettől és a vállalati hálózat többi részétől. Ez nyilván többlet erőfeszítést jelent, de jelentősen csökkenti annak lehetőségét, hogy a régi, nem frissített rendszeren keresztül jussanak be a hackerek a vállalati hálózatba.

Miért jelent gondot a Windows 7-es PC?

A nem támogatott operációs rendszerekhez a gyártó nem ad ki biztonsági frissítéseket, holott mindig fedeznek fel újabb és újabb sérülékenységeket.

A nem frissített rendszer pedig nyitott ajtót jelent a támadók előtt. A WannaCry zsarolóvírus is azért tudott terjedni, mert az érintett rendszereket nem frissítették, holott a Microsoft a zsarolóvírus terjedése előtt három hónappal kiadott frissítést még a nem támogatott operációs rendszerekre is – a hiba súlyossága miatt döntöttek így. Azonban a rendszereket nem frissítették, így a zsarolóvírus szabadon terjedhetett.

Nagyon sok Windows 7-es rendszerem kritikus üzleti szempontból, nem tudom őket rövid idő alatt frissíteni – mit tehetek?

A Microsoft az oktatási intézmények és az üzleti ügyfelek részére a határidő lejárta után is kínál támogatást – de nem ingyen. Az első évben számítógépenként 50 dollárba kerül a támogatás, második évben már 100 dollár, majd a harmadik és egyben utolsó évben már 200 dollár lesz számítógépenként. Három év elteltével azonban a vállalatoknak muszáj lesz váltaniuk, hiszen még a fizetett támogatás is lejár. A legtöbb esetben a frissítés olcsóbb, mint a három évig kínált támogatás.

Mire figyeljek, mikor Windows 7-ről Windows 10-re váltok?

Először nézzük meg, hogy a számítógép megfelel a Windows 10 operációs rendszer minimális követelményeinek, ha nem, akkor gépet kell cserélnünk.

Emellett ellenőrizzük, hogy van-e elég hely a merevlemezen a telepítéshez. Magánszemélyek esetén a migrációs és telepítési varázsló a munka nagy részét elvégzi. Mindenesetre tanácsos teljes biztonsági mentést készíteni az átállás előtt az adatainkról – ha esetleg valami félresikerülne a telepítés alatt.

A vállalatoknak költséges és időigényes átállni a Windows 10-es rendszerre, a vállalat méretétől és a használt gépek számától függően kisebb vagy nagyobb projektnek néznek elébe. De a költségek még így is kisebbek, mintha egyszerűen hanyagolnák a kérdést mindaddig, míg egy biztonsági incidens ki nem kényszeríti az átállást.

A remény mindig rossz biztonsági terv, szokták mondani.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!