Személyre szabott

2019.10.04. 17:40

Fake news könnyen, olcsón: rendeljen hazugságot online

Nem kellett sokáig várni: a neten már rendelhetők testre szabott fake news kampányok, melyek segítségével alaposan lejárathatók a versenytársak.

Forrás: Shutterstock

A kiberbűnözők immár testre szabott félretájékoztató kampányokat kínálnak a dark neten. A szolgáltatást a Recorded Future Insikt Group tesztelte is.

Először népszerűvé, aztán tönkre tették

Ehhez először létrehoztak egy képzeletbeli vállalatot, és rendeltek egy pozitív, hírnévépítő kampányt. Miután ez megvalósult, és a vállalat pozitív képe felépült, rendeltek egy negatív, lejárató kampányt is – a ZDnet cikke alapján írja a G Data.

A két kampány összesen 6500 dollárba került (kb. 2 millió forint),

ami egy középvállalati költségvetésben nem óriási tétel. A félreinformációs kampányt egyébként orosz eredetű felhasználók szolgáltatták, akik részletes árajánlatot küldtek a rendelőnek. Ebben többek között azt is leírták, mennyibe kerül a cikk megírása (angol nyelven), és mennyibe annak terjesztése a közösségi médiában.

Persze nem csak a közösségi médiában helyezték el az adatokat, hanem tekintélyes múlttal rendelkező online újságokban is vásároltak megjelenést, amelyeket kisebb nevű kiadványokban ismételtek meg. A félretájékoztatás mellé komplett SEO (internetes keresőoptimalizálás) kampányt is biztosítottak – vagyis a szolgáltatás minden részletre kiterjedt.

Az eredmény: a lejárató híreket két héten belül a hagyományos média is átvette.

Tudjuk, hogy politikai választások idején

sokszor nem az a fontos, hogy a megtámadott szereplőről terjesztett információ igaz vagy sem.

Egy hasonló támadással ilyenkor a bizonytalan szavazók körében az egyik vagy a másik jelölt javára lehet billenteni a mérleget.

A vállalatok esetében pedig többek között a részvények értékét lehet befolyásolni fake news kampányok segítségével, ezért a tőzsdei vállalatok számára lényeges, hogy folyamatosan monitorozzák megjelenéseiket a közösségi médiában, és lehetőség szerint azonnal töröltessék a hamis híreket.

Borítókép és illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!