Érzékeny téma

2019.06.06. 18:09

Lelki betegségekben szenvedőket robotok segíthetnek

Mesterséges intelligenciával felvértezett robotok segíthetik a mentálisan betegeket: néha jól jön a személytelenség.

Az ausztrál robotkutató-központ, az Australian Centre for Robotic Vision és a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói szerint a szociális robotok sokat segíthetnek azoknak, akik különböző mentális problémákban, például

depresszióban, drog- és alkoholfüggőségben vagy táplálékozási zavarban szenvednek.

Megvizsgáltak huszonhét olyan világszintű kutatást, amelyek esetében robotokat használtak a pszichológiai kezelések során. Úgy vélik, több ilyen kutatásra van szükség a szociális robotok orvosi használatának fejlesztéséhez – írja az MTI.

Kép forrása: Australian Centre for Robotic Vision

Nicole Robinson kutató szerint a robotokkal végzett munka abban is segít, hogy kiiktatja az egészségügyi munkatárssal személyesen, szemtől szemben végzett terápia esetleges negatív hatásait, például az előítéleteket és a megbélyegzést.

Kiemelte: a robotok egy önállóan végzett program vagy szolgáltatás során segíthetik az érintetteket úgy, hogy interakcióikkal a céljaik eléréséhez vezető úton tartják őket.

Nem orvosok helyett vannak

Kutatásunk célja nem az, hogy helyettesítsük az egészségügyi szakembereket, hanem hogy azonosítsuk azokat a hiányosságokat, amelyeknél a szociális robotok hatékonyan segíthetnek az érzékeny témák felszínre hozatalában és az olyan problémák azonosításában, amelyek kezeléséhez szakemberekre van szükség – mondta Robinson.

Az orvosok így sokkal személyesebb és nagyobb kihívást jelentő feladatokra tudnak koncentrálni.

Borítókép: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!