Tökéletesen egyedi

2018.12.24. 14:00

Barkácsolóknak: így építsünk magunknak mobiltelefont

Akinek nem fordul ki kezéből a szerszám, és némi forrasztástól sem riad vissza, mobilt készíthet magának.

Még októberben helyezte el egy húszéves horvát fiatal, Albert Gajšak valódi csináld magad telefonját a legismertebb közösségi adománygyűjtő-finanszírozó oldalon, a Kickstarteren.

Ekkor megrendelni még kockázatos lett volna, hiszen éppen csak kalapozni kezdte a pénzt az ötletére, de a várt összeg pillanatok alatt összegyűlt, s előrendelésben már kapható is lett. Áprilisig kell várni a MAKERphone nevet kapott mobil alkatrészeinek a szállításra.

Az oktatási célokra is alkalmas, menü kütyü nem holmi LEGO, aminek a darabjait csupán össze kell illeszteni, s kész a mű. Ehhez tényleg csavarhúzóra és forrasztásra van szükség.

Barkácsoló kedvű felhasználója nem passzív fogyasztó, mert ő maga készíti a telefonját. S míg összeszereli, meg is tanulja a működését.

A MAKERphone készlete tartalmaz minden szükséges alkatrészt az áramköri kártyától a kijelzőig.

Egyszerűre vették a kijelzőjét: 128 x 160 képpont felbontású, színes LCD képernyője olyan, mint a korai Nokia, Sony és más butafonoké.

Viszont 4G kommunikációra képes, bőven eleget tud ahhoz, hogy telefonálni, üzenetet küldeni lehessen rajta, s a készlethez adott külön játékgombokkal olyan egyszerű játékok futtathatók rajta, mint a Snake vagy a nevezetes Space Invaders.

Processzora kétmagos, Wi-Fi-t tud, valamint van hangmodulja, amely csengőhangokat, riasztásokat és különféle hanghatásokat képes lejátszani.

Igazán geek kinézetet a tokjától kap, mert az, mint egy szendvicset, úgy fogja össze a mobilt.

Vállalkozó kedvűek megkapják 94 dollárért (mintegy 28 ezer Ft), vagy a szükséges szerszámokkal – csavarhúzótól szigetelőszalagig mindennel – együtt (34 ezer Ft).

Persze választható egy kis csalás is.

A MAKERphone már szintén kapható azoknak, akik nem akarnak bajlódni forrasztással, hanem inkább készen vennék át… A 99 dolláros (azaz mintegy 29 ezer forintos), összeszerelve érkező kütyüvel lehet még mit tanulni, mert tudják kódolni a készüléket Python programozási nyelven.

Íme, a szerszámkészlete. Programozni azért fejből kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!