mozi

2018.03.09. 10:35

Imádják a meglepő befejezéseket az Éjszakai játék rendezői

A közös társasjátékozás sok izgalmas pillanatot eredményezhet, pláne ha nem táblás játékot, most-mutasd-meg-et vagy barkochbát játszunk, hanem mondjuk emberrablásosat.

Az Éjszakai játékban pont ez történik, ahol a főszereplő házaspár és baráti köre egy rég nem látott bátynak köszönhetően egy véres-vicces gengsztersztoriba keveredik. Jonathan Goldstein és John Francis Daley íróként szereztek nevet maguknak a Förtelmes főnökök című vígjátékkal, eddigi leghíresebb közös rendezésük a 2015-ös Vakáció volt. A rendezőpárossal Kubiszyn Viktor készített interjút a Vasárnap Reggel számára.

Rendezőként mi volt vonzó az Éjszakai játék sztorijában?

Jonathan Goldstein: Remek volt a forgatókönyv, és okos csavarok voltak a történetben. Mindkettőnknek tetszett, hogy nem a szokványos, tiszta vígjátékról van szó. Lehetőségünk nyílt arra, hogy olyasmivel foglalkozzunk, ami különböző műfajokat kever össze, kicsit a thrillert kicsit komikumot. Kísérleteztünk, módosítottuk a hagyományos vígjátékformát.

John Francis Daley: Rajongunk a csavarokért és a meglepő befejezésekért, viszont ezekkel nem nagyon találkozunk a vígjáték műfajánál. Ez egy jó alkalom volt arra, hogy ne csak a humort, hanem a meglepetést is belecsempésszük egy filmbe.

Van olyan film, ami mérföldkő önöknek, amit annyira szerettek, hogy hatott az Éjszakai játékra?

John Francis Daley: Az Éjszakai játékot könnyed David Fincher-es stílusban készítettük, a film megidézi azt a hangulatot és éles világítást, amit ő használ a filmjeiben (Legismertebb filmjei A hetedik, Harcosok klubja, Zodiákus, Holdodiglan ). Nagy rajongói vagyunk a Coen testvérek Fargójának, ami sötétebb, mint ez a film, viszont nagyon technikásan vegyíti a hagyományos humort és a fekete komédiát.

Elosztják a rendezői feladatokat?

Jonathan Goldstein: Már több mint tíz éve írunk közösen, így tulajdonképpen a rendezést is együtt csináljuk. Néha azt kívánjuk, bárcsak elosztanánk, valószínűleg jobban haladnánk.

John Francis Daley: Legtöbbször ugyanonnan nézzük a dolgokat, és hasonló ötleteink is vannak a megvalósításhoz, kisebb dolgokban viszont gyakran eltér a véleményünk. Ekkor jönnek a legjobb ötleteink, mert az inspiráló, ha van valaki, akivel megvitathatod az ötleteidet, így sokkal kidolgozottabbak, árnyaltabbak lesznek, mintha csak egyedül dolgoztunk volna rajtuk.

Jason Bateman és Rachel McAdams alakítja a házaspárt a filmben, akik a cselekmény középpontjában vannak. Milyen volt a dinamika kettejük között?

Jonathan Goldstein: Noha Jason és Rachel elég különbözőek, mindkettőjük játékát a visszafogottság jellemzi. Mostanában láttuk Jasont az Ozark című sorozatban, ami épp a drámai játékát mutatja meg jobban. Rachel pedig mindig is természetes, szinte naturalista színész volt. Ez a két karakter egymás mellett teljesen olyan, mintha évek óta házasok lennének.

John Francis Daley: Nagyon jól kiegészítik egymást. Meglepő volt Rachelt egy komikus szerepben látni, évek óta nem volt ilyen szerepe. Nagyon eltérő energiáik vannak, amik szépen illeszkednek egymáshoz.

A filmben elég erős a tesvérek közötti rivalizálás Kyle Chandler és Jason Bateman karaktere között. Önöknek volt hasonló élményük?

Jonathan Goldstein: Nekem van egy három évvel idősebb bátyám, és nem mindig volt vele könnyű. Rengeteg játszottunk együtt, de a korkülönbség miatt szinte mindig ő nyert. Hasonló van a filmben is, a Jason Bateman által alakított Max semmiben sem tud jobb lenni Kyle karakterénél, Brooks-nál.

John Francis Daley: Egyke vagyok, de talán emiatt vonzott a versengés, aztán elkezdtem túl sokat gondolni magadról. Hetente volt nálam társasjáték-est a szintén versengés-mániás barátaimmal és néha el is durvult, mert mind túl komolyan vettük az egészet. A társasjáték-est gondolatában az a mókás, hogy elvileg kiengeded a gőzt. Egy hosszú, dolgos hét végén egy lehetőség arra, hogy szabadjára engedd magadban a versenyzőt.

Mi a kedvenc társasjátékuk?

Jonathan Goldstein: Nagyon szerettem az Élet játékát, mert totál igazságtalan. Tulajdonképpen a játék első öt percében eldől minden. Vagy orvos vagy, vagy keveset fogsz keresni.

John Francis Daley: Nagy rajongója vagyok a Strategónak. Csak kétszemélyes, de a Találd ki! és a sakk keveréke, elég menő vegyítés.

Hogyan ajánlanák az Éjszakai játékot a közönségnek?

Jonathan Goldstein: Ez a film egy igazi hullámvasút, már abból a szempontból, hogy egymást érik a leleplezések.  Azért működnek a csavaros viccek, mert nem számítasz rá. Megpróbáltunk elkanyarodni a hagyományos vígjátékoktól, ez volt az egyik legnagyobb kihívás és egyben eredmény is.

John Francis Daley: A legnagyobb dicséret, amit a tesztvetítéseken hallottunk, hogy még soha ilyesmit nem láttak, jó értelemben. Ha az emberek többsége egyedi és különleges élménynek érzi a filmet, akkor sikerült elérni, amit szerettünk volna.

Borítókép: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!